CG: Turisti će biti u šoku, neće moći van hotela

Izvor: B92, 27.Mar.2016, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: "Turisti će biti u šoku, neće moći van hotela"

Podgorica -- Prve grupe turista polako su počele da pristižu u Crnu Goru, a Vlada je tek usvojila plan pripreme turističke sezone.

Predstavnici turističke privrede smatraju da to nije u redu, jer se ista priča ponavlja godinama unazad.

"U turizmu radim 36 godina, svake godine se priča ista priča, odnosno krajem marta počnemo da pričamo o pripremi sezone. Turistička sezona je već počela. U našim hotelima su već došle prve grupe turista. Dolasci turista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će se intenzivirati uskoro jer kupališna sezona počinje sredinom aprila", ocenio je za Dan predsednik Odbora za turizam Privredne komore Dragan Ivančević.

On je kazao da Vlada može da usvaja planove koji su dobri na papiru, ali da se mora konstatovati da turistička destinacija nije spremna za sezonu.

"Komunalna opremljenost je nezadovoljavajuća, saobraćajnice su nepripremljene, dok u obalnom pojasu dominiraju ostaci privremenih objekata. Predsezona je jako dobro prodata, ali se bojim da će sve ostati na usvojenim planovima. Treba da znamo da već imamo turističke grupe koje su očekivale da će doći u uređenu i pripremljenu turističku destinaciju, koja to, nažalost, nije", rekao je Ivančević.

Prema njegovim rečima, priprema za sledeću sezonu počinje kada odu poslednji gosti, a to je kraj oktobra, početak novembra, dok završetak pripreme za sezonu treba da bude kada dođu prvi gosti, a oni su već došli.

"Godinama ponavljamo istu grešku i pričamo istu priču. Donosimo lepe planove koje je nemoguće realizovati do početka sezone. Mi koji se bavimo turizmom znamo kada je početak sezone, ali iz Vlade još niko nikad nije rekao kada nočinje sezona. Ponovo će svi gosti koji dolaze u predsezoni biti u šoku i neće moći van hotela da upražnjavaju bilo kakvu aktivnost", istakao je Ivančević.

Predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović je kazao da je mart optimalno vreme za Vladu da usvaja plan pripreme turističke sezone.

"Svako za sebe priprema sezonu, ne priprema nam je Vlada. Ne daj bože da nam je Vlada priprema, ni kod nas ni u jednoj drugoj zemlji. Svako za sebe priprema sezonu, a Vlada je priprema "globalno", od aerodroma, granica, puteva do čistoće", rekao je Radulović.

Radulović je kazao da kod ljudi postoji pogrešna slika da hotelijerima goste dovode Ministarstvo turizma i NTO.

"Oni nikad nisu, niti će ikad dovesti goste u Crnu Goru. Ni kod nas ni u bilo kojoj drugoj državi. Ministarstvo je tu da se bori da imamo što povoljniji ambijent, dok je NTO promoter. Iza njih dolazimo mi sa konkretnim partnerima", rekao je Radulović.

Prema njegovim rečima, putevi koji se rekonstruišu nisu ranije mogli da budu završeni zbog procedure koja prati taj posao projektovanje, raspisivanje tendera.

"Bitno je da bude gotovo do juna, kada počinje priliv velikog broja turista", naveo je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.