CG: Britanci odustaju od Valdanosa?

Izvor: B92, 25.Feb.2011, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Britanci odustaju od Valdanosa?

Podgorica -- Britanska kompanija "Kjubus luks" možda će preispitati nameru da zakupi uvalu Valdanos kod Ulcinja, gde je trebalo da se podigne moderno turističko naselje.

Predstavnici "Kjubus luksa" su i ranije ukazali na negativnu atmosferu u vezi sa zakupom Valdanosa, koja tu kompaniju predstavlja nepoželjnim investitorom, ali su ocene o tome i namere u vezi sa zakupom iznesene i u pismu koje je upravo dobila crnogorska vlada.

Prema navodima, „Kjubus luks" navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da neke "grupe" u Crnoj Gori vode upornu kampanju protiv te kompanije, predstavljajući je kao nekredibilnu za pomenuti projekat, ali da problem nije samo u tome.

Kao rizik za zakup Valdanosa, „Kjubus" luks navodi i potraživanja bivših vlasnika maslinjaka u toj uvali. Takođe, u kompaniji nisu povoljno primljeni zahtevi Vlade Crne Gore da će tražiti činidbenu garanciju i garanciju zakupnina.

Reč je o garancijama da će zakupac Valdanosa u potpunosti ispuniti ugovorene investicije i da će redovno plaćati zakupninu. To, kako se navodi, zbunjuje „Kjubus luks".

Vlada Crne Gore nedavno je, nakon ponovnog razmatranja, ocenila da je tenderski postupak o zakupu Valdanosa sproveden u skladu sa zakonom i da je pravilno izvršen izbor prvorangiranog ponuđača, a to je „Kjubus luks".

Ta kompanija planira da u Valdanosu, nekadašnjem vojnom odmaralištu, izgradi tri velika hotela i oko sto turističkih vila.

Prema oceni crnogorske vlade, realizacija tog projekta omogućiće svestrani razvoj ulcinjskog podrucja, a time neće biti ugrožene ekološke vrednosti Valdanosa.

Neke nevladine organizacije smatraju da će gradnjom na Valdanosu biti uništeni stoletni maslinjaci, kao i da planirani projekat turističkog kompleksa neće doneti ekonomsku korist Crnoj Gori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.