ČEZ se žali na bugarske institucije

Izvor: B92, 30.Mar.2013, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČEZ se žali na bugarske institucije

Prag -- Češka energetska kompanija ČEZ podnela je žalbu Evropskoj komiji na bugarske institucije koje, kako tvrdi, pokušavaju da mu oduzmu licencu za rad u toj zemlji.

"Bili smo prinuđeni na taj korak, jer smo ponovo izloženi negativnom postupanju bugarskih institucija. Zatražili smo od Evropske komisije nezavisnu procenu cele situacije, s ciljem da našim i bugarskim frimama obezbede objektivan i pravedan postupak", rekao je šef distribucije i aktivnosti u inostranstvu ČEZ, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tomaš Pleskač.

Regulativni organ u oblasti energetike u Bugarskoj okrivio je firmu da daje narudžbine sub-snabdevačima bez javnih konkursa, čime krši zakone u oblasti javnih nabavki. ČEZ to, kako prenose češki mediji, negira.

Bugarski antimonopolski organ je saopštio da je počeo istragu tri strana distributera električne energije zbog sumnje da su sarađivali u cilju sprečavanja potrošača da promene snabdevača strujom.

Nadležni organi su sproveli raciju u sedištima čeških firmi ČEZ i Energo-Pro i austrijske EVN u Bugarskoj, i tom prilikom konfiskovali raznu dokumentaciju. Bugarski organi su postupak sproveli u koordinaciji s Evropskom komisijom.

ČEZ je juče potvrdio da je sprovedena racija u bugarskoj filijali, i naveo da ne krši nikakva bugarska ni evropska pravila.

Bugarski istražni organi su krajem februara pokrenuli kontrolu sve tri pomenute firme. One su bile na meti kritika većeg dela Bugara zbog skoka cene struje, što je tada izazvalo višednevne nemire širom zemlje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ČEZ se žali na bugarske institucije

Izvor: Akter, 30.Mar.2013

Češka energetska kompanija ČEZ podnela je žalbu Evropskoj komiji na bugarske institucije koje, kako tvrdi, pokušavaju da mu oduzmu licencu za rad u toj zemlji

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.