Buš: Veliki kapital krivac za krizu

Izvor: B92, 25.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš: Veliki kapital krivac za krizu

Vašington -- Američki predsednik Džordž Buš izjavio je da je i veoma visok priliv stranog kapitala u njegovu zemlju jedan od razloga krize privrede SAD.

Buš je upozorio da bi tekuća ekonomska kriza mogla vrlo brzo da se pretvori u "finansijsku paniku" ukoliko Kongres SAD hitno ne usvoji vladin paket vredan 700 milijardi dolara za ukazivanje pomoći posrnulim domaćim bankama i drugim finansijskim organizacijama.

"Više od deset godina ogromne novčane sume >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << inostranih investitora slivale su se u SAD, jer je naša zemlja bezbedno mesto za vodjenje biznisa", rekao je Buš i dodao da su tako velika finansijska sredstva, uz veoma niske kamate, omogućila neopravdano veliki kreditnu ekspanziju i to je, kako je naglasio, "dovelo do negativnih posledica."

"Laki krediti zajedno sa uverenošću (investitora) da će cene nepokretnosti rasti doveli su do loših rešenja, jer su mnogi kreditori pozajmljivali sredstva čak ni ne provervajući platežnu sposobnost klijenata", ukazao je Buš.

On je za izbijanje najveće finansijske krize u SAD od vremena Velike privredne krize, početkom tridesetih godina prošlog veka, optužio dve najveće domaće hipotekarne kompanije "Fani mej" i "Fredi mek".

"Fani mej" i "Fredi mek" su, imajući u vidu da je poslovanje obe kompanije dobilo "pokriće" američkog Kongresa i zahvaljujući tome i velika sredstva iz raznih izvora, zasule domaće tržište "sumnjivim investicijama" i to je hipotekarni biznis dovelo u velike teškoće, rekao je Buš.

Dve prozvane kompanije obuhvataju, prema navodima agencije Blumberg, bezmalo 50 odsto američkog hipotekarnog biznisa, čija se ukupna vrednost procenjuje na oko 12 biliona dolara.

Kongres je prošlog meseca prihvatio predlog Bušove administracije da ministarstvo finansija SAD preuzme kontrolu nad radom "Fani mej" i "Fredi mek", jer je obema kompanijama, zbog ogromnih dugova, pretio bankrot, što bi izazvalo pravi haos na domaćem i svetskom finansijskom tržištu.

"Kompanije koje su donosile loša rešenja treba da napuste biznis", rekao je Buš, uz opasku da bi se "u normalnim prilikama držao tog kursa, ali sada je to neprihvatljivo."

"Tržište (u SAD) sada ne funkcioniše na potreban način i glavnim sektorima američkih finansija zbog toga preti krah", upozorio je Buš, pozivajući Kongres da "brzo deluje" kako bi se izbegao finansijski kolaps domaćeg tržišta.

Buš je najavio da će se danas, radi što je moguće bržeg iznalaženja rešenja za tekuću finansijsku krizu, sastati u Beloj kući sa predsedničkim kandidatima iz redova njegove Republikanske stranke i opozicione Demokratske partije, Džonom Mekejnom i Barakom Obamom, kao i liderima Kongresa.

Oba doma američkog Kongresa bi, naime, trebalo da se do kraja ove sedmice izjasne o predlogu vlade da se na rok od dve godine otkupe akcije ugroženih domaćih banaka i drugih finansijskih kompanija i tako oživi sada "zaledjeno" kreditno tržište.

"Ja znam da će usvajanje zakona (vladinog finansijskog paketa) biti komplikovano. Ali ukoliko se ta mera sada ne usvoji Amerikanci će u budućnosti zbog toga platiti mnogo veći račun", upozorio je Buš.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.