Bundesbanka: Nemački BDP će pasti 0,3 procenta

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 19:51

Bundesbanka: Nemački BDP će pasti 0,3 procenta

Bundesbanka je danas objavila da nemačka ekonomija oslabiti 0,3 odsto u 2023, dok će oporavak u naredne dve godine ići tempom od 1,2, odnosno 1,3 procenta.

Komentarišući projekcije banke, njen predsednik Joakim Nagel rekao je da nemačka ekonomija "i dalje trpi posledice visoke inflacije... što smanjuje kupovnu moć građana".

"I dajje smo daleko od toga da je sve prošlo", dodao je.

Očekuje se da će godišnja stopa inflacije u Nemačkoj biti oko 6 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto u 2023, a da će u naredne dve godine opadati na 3,1 odnosno 2,7 odsto.

Evropska centralna banka podigla je svoju kamatnu stopu za još četvrt procentnog poena juče na najvišu vrednost u protekle 22 godine, podseća Teletrejder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.