Izvor: B92, 21.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Buk Bijela" (ne)će biti izgrađena

Banjaluka -- Pomoćnik ministra u Vladi RS kaže da će sistem "Buk Bijela" biti izgrađen. Crnogorci kažu da će stav UNESCO-a biti odlučujući.

Zdravko Milovanović je dodao da na izgradnju Hidroenergetskog sistema "Buk Bijela" neće uticati ostavka premijera Republike Srpske Dragana Mikerevića ni eventualna odluka Crne Gora da ne bude potopljen jedan deo kanjona reke Tare.

Milovanović kaže da je od Crne Gore tražena Deklaracija o reci Tari i da će ona biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upućena projektantu, beogradskom "Energoprojektu".

Deklaracija, koju je usvojila Skupština Crne Gore, trajno zabranjuje bilo kakve zahvate ili radove u kanjonu te reke pod zaštitom UNESKO-a, a zbog straha od uništenja biljnog i životinjskog sveta zbog izgradnje hidroelektrane na Drini, na teritoriji RS.

Stav UNESKO-a biće opredeljujući za rešenje pitanja Tare

Stav stručnjaka UNESKO-a o uticaju hidrocentrale Buk-Bijela na reku Taru biće opredeljujući za Vladu Crne Gore u konačnom odlučivanju o tom pitanju, saopšteno je u utorak uveče nakon sednice Saveta za održivi razvoj. Savet, koji je savetodavno telo crnogorske vlade, razmatrao je na sednici pitanje izgradnje hidrocentrale Buk-Bijela i podržao stav Ministarstva za zaštitu životne sredine da prioritetno treba revidirati ekološki elaborat iz 2000. godine.

Članovi Stručnog saveta za reviziju ekološkog elaborata iz Crne Gore smatraju da taj dokumet "sadrži značajne manjkavosti", jer "nije usaglašen sa novim propisima zasnovanim na direktivama Evropske unije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.