Bugarski: Bez dogovora o izmeni ugovora sa El Ravafedom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2014, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarski: Bez dogovora o izmeni ugovora sa El Ravafedom

Vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Bugarski izjavio je danas da sa ministrkom poljoprivrede Srbije nije uspeo da postigne dogovor o potrebi da se izmeni ugovor sa investitorom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o davanju vojvođanskog poljoprivrednog zemljišta.

"Mi i dalje smatramo da je taj ugovor kontraproduktivan za vojvođansku poljoprivredu, pre svega za poljoprivrednike u Sivcu, dok je stav Ministarstva je da je taj ugovor koristan", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je on novinarima u Beogradu nakon sastanka sa ministarkom poljoprivrede Srbije Snežanom Bogosavljević-Bošković.

Vlada Srbije i kompanija El Ravafed potpisale su 4. jula ugovor o zajedničkom ulaganju u poljoprvredu. Po tom ugovoru zajednička kompanija u kojoj vlada ima 20 odsto, a El Ravafeda 80 odsto kupiće poljoprivredna dobra Bačka iz Sivca i Jadran iz Nove Gajdobre i uzeti u zakup državno zemljište za 250 evra po hektaru godišnje.

Bugarski je istakao da će glavni zadatak Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu biti da u "daljim razgovorima" pokuša da izmeni taj ugovor i da zaštiti interese poljoprivrednika.

"Moramo da razgovaramo i da pokušamo da dođemo do nivoa da se taj ugovor na adekvatan način izmeni. To je naš zahtev. Ili da izuzmemo to državno zemljište i da pokušamo na sve moguće načine da zastitimo interese, pre svega, poljoprivrednika u Sivcu i u Gajdobri", rekao je v.d. pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

On je istakao da nije u redu davanje državnog zemljišta investitorima iz UAE na rok od 40 godina po ceni od 250 evra.

"Informacije koje mi imamo sa terena je da je ta cena mnogo viša, da za prvu klasu parcela koje su vrlo pazljivo izabrane u atarima, ta cena ide i do 450 i 500 evra", rekao je Bugarski.

Kako je rekao, Pokrajinski sekretarijat je ministarki poljoprivrede kao rešenje predložio da se i da se ide na licitaciju za državno poljoprivredno zemljište.

"Predložili smo da investitori i domaći poljoprivrednici izađu na tržište i da onda vidimo ko ponudi bolju cenu taj će imati prilike da obrađuje tu zemlju", rekao je Bugarski.

Kako je naveo, nikada srpskim poljoprivrednicima, odnosno vojvođanskim, nije bilo ponuđeno da na 20 godina dobiju od države u zakup zemljište, a nisu mogli ni da grade zalivne sisteme, jer je to u suprostnosti sa zakonom o zakupu državnog zemljišta.

"U tom smislu smatramo da to nije dobro da poljoprivrednici u Vojvodini budu poljoprivrednici druge klase, a da investitor dođe i a priori sobije državnu zemlju na raspolaganje", rekao je Bugarski.

On je rekao da je ministarki poljoprivrede preneo stav Pokrajinske vlade da su prlikom ugovora sa investitorom iz UAE "napravljene greške u koracima".

Prema njegovim rečima, pre traženje investitora za ulaganje u poljoprivredu je trebalo da se napiše kako treba da izgleda selo u Srbiji 2020. godine, pa da se onda vidi koji su instrumeti u privredi na raspolaganju da to selo bude bogatije.

"Tek onda, ako ima prostora, da vidimo sa kojim ćemo investitorima razgovarati, i na koji način, zato što smatramo da nam nisu potrebne investicije u primarnu proizvodnju. Da oremo i sejemo znamo i sami", rekao je Bugarski.

Navodeći da je ministarki poljoprivrede izneo i kritiku da je vojvođanska vlada od početka tebalo da bude ukljucena u pregovore sa arapskim investitorom, Bugarki je rekao da su se na današnjem sastanku dotakli i tema koje se tiču izrada neke nove zakonske regulative i strategije poljoprivrede.

Bugarski i Bogosavljević-Bošković, u čijoj nadležnosti su i vodoprivreda, razgovarali su i o privatizaciji vodoprivrednih predzeća.

Pokrajinska vlada Vojvodine je, kao je istakao Bugarski, izrazito protiv privatizacije društvenih vodoprivrednih preduzeća.

"Smatramo, nakom poplava koje smo proletos dožizveli, da na najbolji način u organizacijskom smislu ta preduzeća integrisana u jedan sistem Vojvodine mogu da čuvaju to područje koje je nekada bilo močvarno, a danas predstavlja plodnu ravnicu", rekao je Bugarski novinarima u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.