Izvor: Politika, 18.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska se priključila na „Južni tok”

Ruski predsednik Vladimir Putin začuđen otporom projektima rusko-bugarske saradnje

Bugarska i Rusija su juče u Sofiji potpisale ugovor o izgradnji gasovoda „Južni tok”, u prisustvu predsednika dveju zemalja, Vladimira Putina i Georgija Prvanova.

Dokument o izgradnji gasovoda transportnog kapaciteta od 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje i procenjenim troškovima gradnje oko 1,4 milijarde evra, potpisali su bugarski ministar za privredu i energetiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Petar Dimitrov i ruski ministar za gorivo i energetiku Viktor Hristenko.

Bugarski premijer Sergej Stanišev izjavio je da će Rusija i njegova zemlja imati jednake udele u kompaniji za izgradnju i upravljanje gasovodom na bugarskoj teritoriji, što će obezbediti da interesi Sofije, uključujući i buduću isplatu dividendi, ne budu ugroženi.

Stanišev je istakao da je odlučujući korak u pregovorima dveju zemalja učinjen nakon intervencije predsednika Putina. Ruski pregovarači su, naime, još juče zahtevali da Rusija dobije 51 odsto udela u pomenutoj kompaniji.

Gasovod „Južni tok” je zajednički projekat ruskog giganta „Gasproma” i italijanske energetske kompanije ENI, kojim će se prirodni gas transportovati iz Rusije, a moguće i iz centralne Azije, u Evropu preko Crnog mora.

Podvodni deo gasovoda u dužini od 900 kilometara povezivaće rusku obalu Crnog mora i bugarski grad Burgas, a površinski deo će se sastojati od dva kraka.

Jedan krak će ići kroz Bugarsku i Grčku, preko Jadranskog mora do italijanskog grada Brindizija, dok će se drugi protezati u pravcu sever–zapad, a moguće su dve rute: kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Austriju ili kroz Bugarsku, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Austriju.

Putin je juče na konferenciji za medije u Sofiji takođe istakao da su Rusija i „Gasprom” sposobni da u potpunosti pokriju rastuću evropsku tražnju prirodnog gasa.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je čuđenje zbog toga što veliki zajednički projekti Rusije i Bugarske, o kojima su juče u Sofiji potpisani sporazumi, izazivaju negativna reagovanja i otpor. „Možemo se samo čuditi što su neki projekti, o kojima smo se dogovorili, izazivali negativan odnos”, rekao je Putin na zvaničnom ručku koji je priredio predsednik Bugarske Georgij Prvanov za ruske goste, prenele su agencije. „Možemo se samo čuditi bezobzirnosti ljudi koji su se borili protiv očigledne koristi”, rekao je ruski predsednik, pozivajući bugarske kolege da i dalje realizuju zajedničke projekte i razvijaju saradnju. „Budućnost imaju oni narodi koji umeju da se za nju bore i da se izbave od onoga što ometa njihov razvoj”, rekao je Putin. „Naši istorijski koreni, naša prošlost, stvorili su bazu uzajamnog poverenja, bez koga ne može da se radi ni u biznisu, ni u politici. Na bazi tih istorijskih odnosa mi smo danas postigli konkretan rezultat, koji ima ogroman značaj za celu Evropu”, rekao je šef ruske države.

„Pregovori dveju strana završeni su uspešno. Interesi Bugarske su ostali zaštićeni”, rekao je bugarski premijer Sergej Stanišev na kratkoj konferenciji za novinare posle sastanka.

Ukupan godišnji protok ruskog gasa kroz Bugarsku povećaće se sa 17 na 30 milijardi kubnih metara gasa, najavio je bugarski ministar za ekonomiju i energetiku Petar Dimitrov.

„Gaspromov” gasovod „Južni tok” je konkurencija planiranom evropskom gasovodu „Nabuko”.

„Južni tok”, projekat vredan 10 milijardi evra, trebalo bi da prenosi do zapadne Evrope ruski gas preko centralne i južne Evrope, uključujući i Srbiju. EU podržava projekat „Nabuko”, u kojem i Bugarska učestvuje, a koji će prenositi gas iz Kaspijskog mora, zaobilazeći Rusiju.

Rusija i Bugarska potpisale su danas nekoliko sporazuma, među kojima i sporazum o učešću u izgradnji gasovoda „Južni tok”, formiranju kompanije za postavljanje naftovoda Burgas–Aleksandrupolis i o izgradnji i opremanju atomske centralne „Belene”.

J. R. i agencije

[objavljeno: 19/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.