Bugarin: Poskupljenja neminovna zbog smanjenog roda

Izvor: Politika, 04.Sep.2010, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarin: Poskupljenja neminovna zbog smanjenog roda

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je danas da je poskupljenje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda bilo neminovno zbog zakona tržišta i smanjenog roda najznačajnijih ratarskih kultura, kao što su pšenica i suncokret.

Ako se uz ta poskupljenja doda i mogućnost povećanja cena kontrolisanih od strane države, pre svega energenata, to može biti strahovit udar na budžet i standard građana, tako da nam sledi teška jesen, istakao je Bugarin u intervjuu Tanjugu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
On je ukazao da je moralo da dođe do poskupljenja brašna, jer je rod pšenice i u Srbiji i u svetu znatno podbacio u odnosu na planirani, a i kvalitet pšenice je znatno lošiji od očekivanog, tako da je cena brašna povećana sa 13 na 28 dinara po kilogramu.

Bugarin je ukazao i na podbačaj roda suncokreta, pa se u skladu sa zakonom ponude i potražnje može očekivati značajnije poskupljenje ulja, iako je u prethodnom periodu već zabeleženo povećanje cene.

„Imamo i veliki problem oko poskupljenja mleka, a još veći problem je nestašica mleka, koja nije posledica trenutne situacije već dugoročne neadekvatne agrarne politike”, istakao je on.

Prema njegovim rečima, ne postoji dovoljno razumevanje i dijalog između proizvođača, prerađivača i potrošača mleka, kao i države kao posrednika i regulatora odnosa u tom lancu.

Podsetivši da se trenutno „vodi medijski rat” između Ministarstva poljoprivrede i investicionog fonda „Salford”, koji kontroliše 60 odsto srpske industrije mleka, Bugarin je napomenuo da je ta kompanija, kada je privatizovala četiri mlekare u Srbiji, mnogo učinila na popravljanju kvaliteta sirovog mleka, kroz opremanje i kreditiranje farmi.

On je naveo i da mali deo srpske industrije mleka ima mogućnost da proizvodi mleko klase koje zadovoljava standarde Evropske Unije (EU).

Da bi se proizvelo mleko po standardima EU, morate da imate i ulaznu sirovinu koja zadovoljava odgovarajuće standarde, a mali broj srpskih proizvođača mleka ima mogućnost da proizvede takvo mleko, jer nema sredstva da uloži u opremu, naveo je Bugarin.

On je naglasio da su izostale i subvencije i investicije u tom sektoru, koje bi na postojeći broj grla trebalo da budu preko 700 miliona evra „da bismo u dogledne dve do tri godine omogućili da gro srpskih proizvođača mleka može da isporučuje mleko odgovarajućeg standarda”.

Bugarin je napomenuo da je u srpskoj poljoprivredi u 2010. godini zabeležen znatno manji rast od planiranog, posebno u ozimim usevima i delom u prolećnim, kao i da se očekuje ozbiljan rast proizvodnje kukuruza, koji je ove godine zasejan na 1,26 miliona hektara i očekuje se rekordan rod te žitarice - osam odsto veći nego lani.

On je istakao i da je srpsko voćarstvo pretrpelo ogromnu štetu zbog nedovoljnog broja protivgradnih raketa za čiju blagovremenu nabavku je trebalo izdvojiti 200 hiljada evra i da je zbog toga nastao gubitak koji se procenjuje na oko milijardu dinara u poljoprivedi na svim usevima.

Tanjug

objavljeno: 04/09/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bugarin: Poskupljenja neminovna

Izvor: B92, 04.Sep.2010

Beograd -- Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kaže da je poskupljenje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda bilo neminovno...On objašnjava da je poskupljenje nemonivno zbog zakona tržišta i smanjenog roda najznačajnijih ratarskih kultura, kao što su pšenica i suncokret...Ako...

Nastavak na B92...

Zakon tržišta uslovljava poskupljenja

Izvor: Glas javnosti, 05.Sep.2010, 07:36

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je juče da je poskupljenje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda bilo neminovno zbog zakona tržišta i smanjenog roda najznačajnijih ratarskih kultura, kao što su pšenica i suncokret...Ako se uz ta poskupljenja doda i mogućnost...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.