Budžet za privredu smanjen oko 20 odsto

Izvor: Beta, 15.Dec.2014, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžet za privredu smanjen oko 20 odsto

BEOGRAD, 15. decembra 2014. (Beta) - Budžet Ministarstva privrede Srbije za 2015. biće ispod 20 milijardi dinara, odnosno 21,4 odsto manji nego u ovoj godini, izjavio je u ponedeljak ministar privrede Željko Sertić.

Ministar privrede je kazao na konferenciji za novinare posle usvajanja predloga budžeta za 2015. godinu, da je najveći deo ušteda napravljen kroz smanjivanje subvencija i troškova putovanja.

On je kazao da je u ovogodišnjem budžetu deo sredstava, oko 500 >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << miliona dinara, planiran za podršku preduzećima u restukturiranju i u procesu privatizacije.

U budžetu je predvidjeno i 6,5 milijardi dinara za podršku investitorima, takozvane "SIEPA projekte", od čega se, kako je naveo, jedan deo odnosi na obaveze iz prethodnog perioda, a jedan na nove poslove i investicije.

Sertić je dodao da se 3,8 milijardi dinara iz budžeta odnosi na obaveze prema kompanijama PKC, Traklajn, Er Srbija, Tigar i druge kojima se Vlada Srbije obavezala da pomogne.

Ministar privrede je napomenuo da javna preduzeće moraju da prate sve instrukcije koje je Vlada dala, a odnose se pre svega na smanjenje nepotrebnih rashoda, dok će se, prema njegovim rečima, najmanje štedeti na investicijama, jer su one jedan od generatora razvoja.

On je naveo da će do kraja godine Ministarstvo privrede dati izveštaj o pripremi budžeta i planova poslovanja za svako javno preduzeće za narednu godinu, dodajući da se prati 36 preduzheha.

Prema planovima 26 preduzeća već su napravljene uštede za 2015. od 31 milijarde dinara, a ukupne uštede biće i veće jer su pregovori i sa preostalim preduzećima u toku.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.