Bubalo: Cefta važnija od industrije

Izvor: B92, 29.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bubalo: Cefta važnija od industrije

kamen spoticanja - duvan

Beograd -- Ministar privrede kaže da je sporazum Cefta za Srbiju mnogo važniji od eventualne štete u duvanskoj industriji.

Predrag Bubalo je, povodom najave kompanije "Filip Moris" da postoji mogućnost izmeštanja dela proizvodnje cigareta iz Srbije zbog Cefte, novinarima u Privrednoj komori Srbije rekao da se za "taj problem mora naći rešenje".

"Mislim da će se za to naći rešenje, a sigurno je da je sporazum od mnogo šireg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << značaja nego što je pitanje problema duvanske industrije", rekao je Bubalo i istakao da nema dileme da je sporazum Cefta trebalo potpisati.

Srbija je 15. decembra prošle godine parafirala Sporazum o zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi - Cefta, a Srbija i Hrvatska bi do ratifikacije tog dokumenta trebalo da usaglase odredbe koje se tiču visine carina i akciza na cigarete.

Hrvatska je od Srbije tražila da akcize za uvozne cigarete smanji i izjednači sa akcizama na domaće cigarete, a da pri tom ne poveća carinu na uvoz te robe, na šta Vlada Srbije nije pristala.

Vlada Srbije isticala je da Srbija neće odustati od zaštite interesa svoje industrije, a dogovor može ići samo u pravcu harmonizacije pravila u svim zemljama regiona Cefte i njihovog usklađivanja s pravilima Evropske unije.

Ratifikacija sporazuma Cefta planirana je za period od marta do juna ove godine, do kada zemlje potpisnice imaju rok da se dogovore o njegovoj primeni.

Za Robne kuće Beograd rešenje stečaj

Predrag Bubalo smatra da je stečaj najbolje rešenje za višegodišnji problem Robnih kuća "Beograd". Bubalo je, povodom štrajka radnika i poverilaca te firme, kratko odgovorio da je rešenje za taj problem stečaj.

Nekoliko stotina bivših i sadašnjih radnika Robnih kuća protestuje od prošle nedelje u poslovnoj zgradi preduzeća u Beogradu, zahtevajući da se preispita način vođenja stečajnog postupka.

Radnici su najavili da će, ako ne budu ispunjeni njihovi zahtevi, sutra blokirati Ministarstvo privrede i da će tri radnika početi štrajk glađu.

Oni traže izuzeće sudije Natalije Kojić-Kordić, koja vodi stečajni postupak, kao i predsednika Stečajnog veća Gordane Aranđelović.

Radnici traže da im se isplate akcije Robnih kuća, u vrednosti od 15 miliona evra, koje su kupili 1992. godine, kao i neisplaćene zarade i doprinosi sa kamatom.

Stečaj Robnih kuća vodila je sudija Trgovinskog suda u Beogradu Delinka Đurđević, koja je među optuženima za pripadnost takozvanoj stečajnoj mafiji.

Na početku stečajnog postupka utvrđeno je da su dugovi Robnih kuća 45 miliona evra, a sada se navodi da je taj dug 95 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.