Bruto domaći proizvod BRIKS premašiće BDP Sedmorke

Izvor: Vostok.rs, 24.Jan.2015, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bruto domaći proizvod BRIKS premašiće BDP "Sedmorke"

24.01.2015. -

Konfrontacija između Istoka i Zapada danas stiče sve očigledniji karakter. Format BRIKS, koji objedinjuje vodeće ekonomije četiri kontinenta, u sutšini je ovaploćenje globalnog Istoka.

Takvo mišljenje je izrazio član Ruskog saveta za međunarodne poslove Gleb Ivašencev.

- Čitav BRIKS u međunarodnoj ekonomiji sve vreme raste. Narednih godina ukupni bruto domaći proizvod zemalja-članica treba da prevaziđe ukupni bruto domaći proizvod >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << "Sedmorke". Ali tradicionalni Zapad ne daje globalnom Istoku koji predstavlja BRIKS da se razmaše. Zato BRIKS teži da deluje i u valutno-finansijskoj sferi, i u razradi sopstvene ekonomske strategije, i praktično u svim pravcima.

U godini koja je započela Rusija će postati predsedavajući grupom BRIKS. Na leto u Ufi će biti održan samit lidera Brazila, Rusije, Kine, Indije i JAR. U vreme ruskog predsedavanja BRIKS predstoji usaglašavanje strategije ekonomskog partnerstva, mape puta investgicione saradnje i niza drugih inicijativa. Samit u Ufi nastaviće da razvija ono što je bilo usvojeno na samitu grupe u brazilskom gradu Fortalezeu prošlog leta.

Na inicijativu zemalja BIKS bio je formiran pul deviznih rezervi. Prema deklaraciji koju su potpisali lideri BRIKS u Brazilu prošlog leta, već 2015-2016. godine počeće da radi Razvojna banka BRIKS, koja će se sepcijalizovati na infrastrukturnim projektima na teritoriji zemalja-članica.

Pokretanje procesa formiranja virtualnog sekretarijata, o čemu se saopštenje pojavilo nedavno u štampi, neki analitičari ocenili su kao porces institucionalizacije BRIKS. Ako je i tako, ovaj proces neće biti brz i jednostavan. Zemlje BRIKS su se našle pred komplikovanim izborom, smatra potpredsednik indijskog analitičkog centra Observer Research Foundation Nadan Unikrišnan:

- U savremenom svetu se razbuktala geopolitička kriza. I to je jedan od problema sa kojima će morati da se suoči BRIKS. I biće vrlo teško izraditi jedinstveni prilaz tom problemu. Ne treba zaboraviti da za svaku zemlju u sastavu BIKS glavni trgovački partner je Kina. Pri tome sa tačke gledišta politike, za sve zemlje, izuzev verovatno Rusije, prioritetni su odnosi sa SAD. Uspeh BRIKS će zavisiti od toga da li će ova grupa naći balans na ivici, kako ne bi zauzela ničiju stranu.

U svakom slučaju lideri grupe BRIKS ispoljavaju spremnost za produbljivanje saradnje. U vreme ruskog predsedavanja biće oproban novi format saradnje – Građanski BRIKS. Ovaj format će ujediniti predstavnike civilnog društva pet država-članica.

Ksenija Galičenko,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.