Broj zaposlenih u industriji stagnira

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Sep.2016, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj zaposlenih u industriji stagnira

ZAGREB - Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine bio je na istoj razini kao i u srpnju, ali stagnirao je i u odnosu na stanje s kraja kolovoza prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju da je, pak, u prvih osam mjeseci ove godine, prema istom razdoblju lani, broj zaposlenih u industriji blago pao, za 0,3 posto, no istodobno je proizvodnost rada porasla za 5,3 posto.

 U prerađivačkoj industriji, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << zapošljava više od 91 posto ukupnog broja zaposlenih u domaćoj industriji, u kolovozu je na mjesečnoj razini broj zaposlenih porastao za 0,1 posto, a na godišnjoj za 0,2 posto, uz porast proizvodnosti rada za 5,6 posto.

 U okviru prerađivačke industrije, na godišnjoj je razini najznačajnije, za 9,4 posto, porastao broj zaposlenih u proizvodnji tekstila, a u proizvodnji duhanskih proizvoda bilježi se rast za 8,8 posto. No, riječi je o djelatnostima koje imaju manji udio u ukupnom broju zaposlenih (od 1,6 i 0,4 posto).

 U proizvodnji prehrambenih proizvoda, čiji je, pak, udio u ukupnoj zaposlenosti u industriji veći od 15,5 posto, u kolovozu se broj zaposlenih smanjio za 0,8 posto prema istom mjesecu lani.

 Najveći pad na godišnjoj razini, za 16,1 posto, zabilježen je u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, dok je zaposlenih u proizvodnji metala bilo 8 posto manje nego prošlogodišnjeg kolovoza.

 Na mjesečnoj je razini, pak, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju smanjen za 0,3 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji je ostao na istoj razini. dok je na međugodišnjoj razini zaposlenih u rudarstvu i vađenju bilo 7,3 posto manje, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,2 posto više.

 Podaci o proizvodnosti rada pokazuju, pak, da je u rudarstvu i vađenju proizvodnost rada porasla za 7,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 4,3 posto.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

U kolovozu broj zaposlenih gotovo na istoj razini kao i u srpnju

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Sep.2016

ZAGREB - Krajem kolovoza u Hrvatskoj je bilo zaposleno 1,41 milijun osoba, što je postotno gledano gotovo na istoj razini kao i u mjesecu ranije, dok apsolutne brojke govore da je broj zaposlenih u odnosu na srpanj smanjen za 259 osoba, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku...U...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.