Brodarski gigant totalno potonuo

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 16:04

Brodarski gigant totalno potonuo

Dobit Maerska prošle godine potonula 87 posto. Danski brodarski gigant Maersk zaključio je 2023. godinu s velikim padom neto dobiti.

Ostvario je 3,8 milijardi dolara, što je nešto iznad predviđanja struke, ali znatno ispod 29,2 milijarde dolara koliko je iznosio 2022. Ujedno, kompanija ukazuje na izazove ove godine koji proizlaze i iz neizvesne situacije na Bliskom istoku.

Kako je danas objasnila brodarska kompanija, prenosi francuska novinska agencija AFP, prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine je došlo do značajnog pada cena kontejnerskog prevoza, nakon što su 2022. bile vrlo visoke zbog nedostatka kapaciteta na kraju antikoronskih ograničenja.

Velika potražnja počela je da slabi, što je dovelo do viška zaliha i brzog i velikog pada kontejnerskog transporta, objasnio je Maersk.

Tako je dobit kompanije prošle godine iznosila 3,8 milijardi dolara, a prihodi su se zaustavili na 51 milijardu dolara (2022. na 81,5 milijardi dolara).

Ove godine očekuju dalje izazove vezane uz višak zaliha, a upozoravaju i na rizike koje donose događaji na Bliskom istoku, posebno napadi Huta u Crvenom moru. Istovremeno su snizili prognozu poslovanja za celu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.