Britanci nove propise plaćaju milijardama

Izvor: B92, 15.Okt.2015, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci nove propise plaćaju milijardama

Najveće britanske banke će morati da izdvoje više milijardi funti dodatnog kapitala kada budu razdvajale rizične poslove investiranja od klasičnih štednih uloga

Novi propisi, koji će stupiti na snagu od 2019. godine, zahtevaće od banaka da rizične investicije odvoje od ostatka poslovanja, što, kako ocenjuje Rojters, ima za cilj bolju zaštitu poreskih obveznika u slučaju izbijanja krize.

U predstavljenom konsultativnom dokumentu centralna banka Engleske (BoE), >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se da će zbog ovih izmena, banke morati da poseduju između 2,2 i 3,3 milijarde funti (3,4-5,1 milijardu dolara) dodatnog kapitala, navodi britanska agencija.

"Povećanje otpornosti naših kompanija je prioritet u našoj postkriznoj reformskoj agendi", izjavio je zamenik guvernera BoE, Endrju Bejli.

Najnoviji propisi će važiti za svaku banku koja drži depozite u vrednosti od preko 25 milijardi funti, a očekuje se da će obuhvatiti banke HSBC, Lojds, Barkliz, Rojal benk ov Skotland, Santander i Kooperejtiv benk, navodi britanska agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.