Briketi od ugljene prašine iz Bora

Izvor: B92, 03.Apr.2014, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Briketi od ugljene prašine iz Bora

Bor -- Inovator Jovan Stojanović nedavno je privukao pažnju javnosti svojim prototipom mašine koja proizvodi brikete od raznih materijala, pa čak i od ugljene prašine.

Radionica ovog neobičnog pronalazača iz Bora puna je zanimljivih i korisnih mašina i sprava koje je sam konstruisao i napravio.

Mašine koje proizvode brikete od drveta odavno su izmišljene, ali prototip mašine koja može da proizvede ovu vrstu goriva od svih mogućih materijala pa čak I od otpada kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je ugljena prašina nalazi se u radionici Jovana Stojanovica iz Bora.

A da Stojanovic odlično zna šta radi govori I podatak da se uzorci njegovih briketa proizvedenih od ugljene prašine ispituju na Rudarsko tehničkom fakultetu u Boru.

Osim mašine za proizvodnju briketa, Jovan Stojanovic, konstruisao je I napravio više zanimljivih naprava.

Ovaj neobični pronalazač kaze da trenutno radi na novom, možda do sada najinteresantnijem izumu - mašini za proizvodnju električne energije, a koja će raditi uz pomoću zemljine teže I to bez korišćenja vetra, vode i Sunca,kao i da ce nas o tome obavestiti kada za to kucne čas. Do tada će to biti tajna, kako kaže, a da formule I tehnička rešenja u međuvremenu ne bi procurile u javnost.

Opširnije u našim Vestima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.