„Brezovica” ima vlasnike

Izvor: Politika, Tanjug, 19.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Brezovica” ima vlasnike

U Ministarstvu ekonomije najoštrije osuđuju najavljenu privatizaciju imovine ski-centra na Kosmetu

Kosovske vlasti ne odustaju od prodaje turističkog kompleksa na Brezovici. Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt najavio je pre nekoliko dana baš na toj planini da će privatizacija turističkih objekata biti sprovedena transparentno i u kontekstu buduće regionalne saradnje Evropske unije, Beograda i Prištine.

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << razvoja kažu da najoštrije osuđuju najavljenu privatizaciju imovine Ski-centra „Brezovica”.

– Ovakve najave ne samo da predstavljaju jednostran i nelegitiman čin otuđenja imovine Republike Srbije, već su i u suprotnosti sa osnovnim načelima međunarodnog prava, prema kojem je pravo vlasništva neprikosnoveno – kažu u Ministarstvu ekonomije. Osnivači privrednog društva Ski-centra „Brezovica” jesu dva pravna lica: Fond „Ineks-intereksport” a.d. Beograd i JP „Skijališta Srbije” d.o.o Beograd. To znači da privredno društvo Ski-centra „Brezovica” nije društveno preduzeće, već preduzeće koje ima dva vlasnika. Shodno tome, navedena imovina ne može biti predmet privatizacije ili prodaje, niti se može oduzimati i prebacivati u vlasništvo neke druge firme, i to bez saglasnosti vlasnika imovine.

Stav Ministarstva za KiM povodom Fejtove izjave ovih dana nije bilo moguće saznati.

Najavljenu privatizaciju imovine Ski-centra „Brezovica” osudili su i u Javnom preduzeću „Skijališta Srbije”.

„Ovakve najave predstavljaju jednostran i nelegitiman čin raspolaganja i otuđenja imovine Republike Srbije, o čemu će JP ’Skijališta Srbije’, kao jedan od osnivača Ski-centra ’Brezovica’ d.o.o. obavestiti i sve nadležne institucije”, navedeno je u saopštenju tog javnog preduzeća.

Zvonko Mihajlović, predsednik opštine Štrpce, ponovio je da to nije privatizacija, već pljačka državne imovine Republike Srbije. Njega, međutim, brine Fejtova formulacija da će problem biti rešen u saradnji s vlastima Srbije, jer podozreva da se vlada o tome dogovorila s kosovskim vlastima.

– Institucije Srbije su pasivne u ovom slučaju. Obraćali smo se i ministarstvima za KiM i ekonomiju i regionalni razvoj, a oni jedni na druge prebacuju odgovornost. Takva politika nije dobra za 12.000 Srba u Štrpcu – kaže Mihajlović.

Prema izjavama kosovskih zvaničnika, privatizacija turističkog kompleksa je već počela tenderom koji je raspisan 12. novembra. Nude se četiri restorana u vlasništvu beogradskog „Ineksa”. To je početak privatizacije, a kasnije će na red verovatno doći hoteli kao i ski-centar.

Privatizacija ski-centra na Brezovici je i ranije planirana, ali je država uspela da spreči pokretanje tog procesa. Jedna od aktivnosti države na tom planu bilo je i osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću Ski-centar „Brezovica”, zajedničkog preduzeća „Skijališta Srbije” i holding kompanije „Fond Ineks-intereksport” u restrukturisanju.

Osnivanje Ski-centra „Brezovica” predložilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja u okviru sprovođenja Akcionog plana za Kosovo i Metohiju. Kako je predviđeno planom dugoročnog ulaganja, tokom narednih godina u Brezovicu bi trebalo da bude investirano oko 40 miliona evra.

„Ineks ski-centar Brezovica”, pored tri hotela za smeštaj nekoliko hiljada turista, ima i devet žičara, sa stazama do 2.500 metara nadmorske visine.

J. Rabrenović

[objavljeno: 20/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.