Božić u Španiji – praznik ne za svakog

Izvor: Vostok.rs, 26.Dec.2013, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božić u Španiji – praznik ne za svakog

26.12.2013. -

Španiju ove godine je dočekao gladan Božić. U uslovima finansijsko-ekonomske krize sve više Španaca mora da se obraća menzama za siromašne, ističu eksperti. Međutim Božić u katoličkoj Španiji je glavni praznik. Njega obično dočekuju u porodičnom krugu za obilnom trpezom. Ipak bedan položaj stanovništva unosi svoje korekcije čak u jake španske tradicije.

Ovogodišnji Božić u Španiji nazivaju jednim od najtužnijih praznika u čitavoj istoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << zemlje. Evropska ekonomska kriza dovela je do toga da više od tri miliona stanovnika ove zemlje mora da živi od 300 evra mesečno. I to bez obzira na saopštenja da je u novembru u Španiji broj nezaposlenih po prvi put u poslednjih 17 godina smanjen, istina svega za 2,5 hiljade ljudi. Dok stalni posao nema skoro 5 miliona Španaca, kako tvrde zvanični podaci. Nezaposlenost među mladima premašuje 25%, što je najveći pokazatelj u EU. Kako bi se bar nekako pomoglo stanovništvu dobrotvorne organizacije Španije otvaraju menze za siromašne, besplatna prenoćišta i tuševe. Prema rečima jednog od nezaposlenih, takva pomoć je dobrodošla:

- Ja sam ostao bez posla. Nemam ni sredstava za život, i morao sam da se obraćam za pomoć dobrotvornim organizacijama, zahvaljujući kojima se hranim i trudim se da održavam ličnu higijenu.

Uvođenje mera stroge štednje u EU u cilju smanjenja deficita državnih budžeta i državnih dugova dovelo je do toga da oko trećina dece u Španiji živi u bedi. O tome svedoči istraživanje koje je sprovela katolička dobrotvorna organizacija Karitas. To su pre svega deca u porodicama gde nivo prihoda ne premašuje 60% minimalne plate. Govori predstavnik Karitasa Giljermo Fernandez:

- Kriza je lišila roditelje posla. Na kraju kako bi se sačuvao krov nad glavom, porodice moraju da smanjuju troškove za hranu i kupovinu robe za osnovne potrebe, a to se u prvom redu odražava na deci.

Politika stroge štednje je izazvala povećanje poreza, smanjenje troškova za socijalno osiguranje i isplate plata radnicima na budžetu.

U Španiji akcije protivnika stroge štednje postaju sve masovnije. Ipak protesti za sada nisu doneli rezultate. Eksperti su uvereni da Španci treba da prihvate činjenicu da će aktualna generacija 20-25-godišnjih građana živeti gore nego njihovi roditelji

Aleksandar Šišlo,

Izvor: Glas Rusije, foto: © flickr.com/Cindy Strobel/cc-by    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.