Božić košta kao 650 km auto-puta

Izvor: B92, 09.Dec.2013, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božić košta kao 650 km auto-puta

Varšava -- Novac koji će Poljaci, prema poslednjim anketama utrošiti za božićne poklone i prazničnu trpezu, bio bi dovoljan za izgradnju 650 kilometara auto-puta.

Poljake će ove godine Božić koštati 6,5 milijardi evra u predračunu, od toga 2,6 milijarde evra za same poklone, dok ostalo ide za namirnice, proslavu i samu organizaciju praznika, pokazala je nova anketa agencije TNS Polska.

Mediji u Poljskoj preračunali su danas da bi tim novcem moglo da se kupi 325 kompozicija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << modernih vozova Pendolino ili izgradi čak 650 kilometara preko potrebnih novih auto-puteva.

Statistički poljski "gospodin Kovalski" će ove godine za samu pripremu Božića izdvojiti 14 odsto prosečne mesečne zarade, što je za dva odsto više nego što za pripremu Božića nameravaju da izdvoje Italijani i Norvežani, a osetno više od Britanaca koji su za pripremu Božića i svečanu trpezu izdvojili ove godine osam odsto prosečne mesečne zarade.

Sama suma je zbog osetno manjih plata kod Poljaka manja, 126 evra, dok će Norvežanin izdvojiti 570 evra, Italijan 287 evra a Britanac 270 evra, odnosno 225 funti.

Prošlog Božića Poljaci su za poklone porodici i dragim ljudima izdvojili za 775 miliona evra manje nego što planiraju za ovogodišnji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.