Boš u martu gradi fabriku u Pećincima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2011, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boš u martu gradi fabriku u Pećincima

PEĆINCI -

Gradnja Bošove fabrike sistema brisača za vozila u Pećincima počeće u martu sledeće godine i trebalo bi da bude završena na proleće 2013, izjavila je generalna direktorka firme "Robert Boš" u Srbiji Jovanka Jovanović. Kako je rekla u intervjuu agenciji Beta, vrednost investicije je više od 70 miliona evra, a u toj fabrici bi do kraja 2019. godine trebalo da bude zaposleno više od 600 radnika.

"Probna proizvodnja trebalo bi da počne na proleće 2013. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nakon završetka izgradnje prve faze fabrike. U prvoj fazi očekujemo zapošljavanje 60 ljudi", kazala je Jovanovićeva.

Pogon će se u prvoj fazi, kako je navela, prostirati na 22.000 kvadratnih metara, dok će do 2019. godine biti proširen na 40.000 kvadratnih metara.

"Tržište za proizvode iz Pećinaca biće cela Evropa, odnosno proizvođači automobila. Za sada ne postoje podaci o planiranom obimu proizvodnje, a trebalo bi da se znaju za šest meseci", kazala je Jovanka Jovanović.

Za sada se planira da se cela proizvodnja iz fabrike u Srbiji izvozi, ali to ne znači da kasnije jedan deo proizvodnje neće biti namenjen srpskom tržištu, pošto je Fijat, koji ima pogon u Kragujevcu, jedan od najvećih Bošovih kupaca, istakla je Jovanović.

Prema njenim rečima, očekuje se da će na gradnji fabrike najvećim delom biti angažovane kompanije iz Srbije, a sa nekima su već i napravljeni kontakti.

Posle pažljive analize nekoliko lokacija na teritoriji centralne i istočne Evrope, Boš se odlučio da dođe u Srbiju, i to na lokaciju blizu Beograda, istakla je Jovanovićeva, prvenstveno zbog dobre pozicije, blizine Koridora 10 i kvalitetne radne snage.

Nova fabrika u Pećincima biće organizaciono deo firme "Robert Boš" u Srbiji, kazala je ona, i dodala da je nemačka Boš grupa u Srbiji preko predstavništva prisutna od 1997. godine, a preduzeće je osnovano 2006. godine.

U 2010. godini Boš grupa je u Srbiji ostvarila prihod od 22 miliona evra, a trenutno zapošljava 65 ljudi, istakla je Jovanović.

Ona je kazala da su nakon pada prodaje u 2009. godini zbog ekonomske krize, u 2010. zabeleženi bolji rezultati, a trend rasta nastavljen je i ove godine.

Jovanovićeva je naglasila da i u narednoj godini očekuju nastavak trenda rasta u Srbiji.

Prema njenim rečima, najveći deo aktivnosti Boša u Srbije čini prodaja rezervnih delova i sistema za automobilsku industriju, alata, bezbednosnih sistema i termotehnike.

Boš je 2009. godine izabrao Srbiju za prvo širenja kompetens marketing intelidžens centra van Nemačke, tako da je tim iz Beograda zadužen za tržišta Severne Amerike i Južnoafričke Republike, kazala je Jovanka Jovanović.

Zaposleni u kompetens centru upoređuju dokumentaciju proizvođača vozila s kompanijskom i rezultat njihovog rada je osnov za elektronske kataloge i Bošov softer za servis putničkih i komercijalnih vozila, istakla je ona.

Kako je dodala, trenutno u tom centru radi 22 ljudi, a plan je da se u prvom kvartalu sledeće godine zaposli još sedmoro ljudi.

Boš grupa u ovoj godini očekuje rast prodaje u svetu na više od 50 milijardi evra i povećanje broja zaposlenih na oko 300.000, a kompanija svakog radnog dana prijavi po 15 patenata, po čemu je treća na svetu, istakla je Jovanovićeva u intervjuu agenciji Beta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.