Boing leteo sa motorom na biogorivo

Izvor: Vesti-online.com, 24.Nov.2009, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Boing" leteo sa motorom na biogorivo

Avion američkog "Boinga", model 747, čiji je jedan od četiri motora koristio mešavinu sa 50 odsto biokerozina, kružio je jedan sat iznad Holandije sa 40 putnika, što je kompanija KLM ocenila kao prvi let putničkog aviona uz pomoć biogoriva u istoriji.

"To je tehnički izvodljivo. Pokazali smo da je to moguće. Vlada, industrija i čitavo društvo sada moraju da udruže snage da bi se obezbedio brz i redovan pristup snabdevanju biogorivom", izjavio je izvršni direktor KLM-a >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Peter Hartman posle uspešno obavljenog leta u ponedeljak, sa amsterdamskog aerdoroma Šiphol.

Predstavnik KLM-a je kazao da je jedan od četiri "Boingova" motora bio opremljen mesavinom 50 procenata biokerozina i 50 odsto normalnog goriva. Kompanija za sada nema utvrđen cilj za korišćenje biogoriva u komercijalnim letovima, upravo zbog toga što je još teško obezbediti redovno snabdevanje. Biogorivo za ovaj let je dobijeno od biotehnološke kompanije čije je sedište u Sijetlu, u SAD.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.