Izvor: B92, 17.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokada kod Vreoca ugrožava elektroenergetski sistem

Beograd -- Član Upravnog odbora Ekološkog društva "Vreoci" Željko Stojković izjavio je u petak uveče agenciji Beta da je policija opkolila građane, koji drugi dan blokiraju prugu koja spaja rudnik "Kolubaru" sa termo-elektranom "Nikola Tesla" u Obrenovcu. U Vreoce su na razgovore sa predstavnicima Mesne zajednice Vreoci došli savetnik ministra rudarstva Zoran Teodorović i savetnik ministra za zaštitu životne sredine Čeda Beljić. Do rešenja se nije došlo ni posle jednosatnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovora. Predstavnici MZ ostaju pri stavu da razgovori moraju biti vođeni uz prisustvo ministra rudarstva i energetike Kori Udovički, rekao je za radio "Lazarevac" predsednik Ekološkog društva "Vreoci" Miroslav Arsenijević.

Predsednik mesne zajednice Vreoci, Mališa Marković, u razgovoru za Radio B92 precizira da u naselju postoji konstantan nedostak pijaće vode, jer su, usled širenja kopova, prekopani bunari za snabdevanje. Problemi su i prevelika buka, visoka koncentracija prašine i uništena putna mreža. Građani žive na sve užem i užem području između Polja D i polja Istočna Tamnava, kaže Marković. "Nama ostaje, praktično, površina od dva do tri kvadratna kilometra za život 1.500 stanovnika. To tumačenje - uslovljavanje seljenja groblja seljenjem sela, to je tendenciozno uslovljavanje. Ne radi se samo o seljenju groblja, radi se o tome da se 70 ili 80 odsto teritorije raskopava i da tih 20 ili 30 odsto teritorije ne može tu da opstane", rekao je Marković. Prema njegovim rečima, upućen je zahtev Skupštini opštine Lazarevac da se zaustavi eksproprijacija i da se poveća otkupna cena zemlje, jer ona ne dostiže cenu na tržištu.

Direktor rudarskog basena Kolubara Slobodan Đerić izjavio je za B92 da se problemi u Lazarevačkoj opštini i Vreocima već godinama ne rešavaju. "Problem Vreoca definitivno postoji i on se gomila 50 godina. To je industrijska zona sa kapacitetima za preradu uglja, sa blizinom kopova, tu je prašina, tu su gasovi, tu su otpadne vode i slično, to su problemi koji definitivno postoje. Ti problemi su u poslednjih deset godina malo ili nikako rešavani, i u tom smislu su nagomilani. Novo rukovodstvo upravo vrlo ozbiljno pristupa rešavanju tih problema. Vreoci u višim delovima povremeno imaju problema sa vodom. Mi smo ovih dana upravo kupili bolje pumpe i iskopali smo u toku prošle godine jedan bunar i trudimo se da problem vode rešimo", rekao je Đerić. On naglašava da može značajno biti ugroženo snabdevanje građana Srbije strujom, upravo zbog blokada pruge i odsečenost termoelektrana od industrijskog kompleksa Kolubarskog basena. "To ozbiljno ugrožava energetski sistem Srbije. Mi smo već isključili pogon 'Sušare' za oplemenjavanje uglja, tako da industrija i široka potrošnja ne mogu dobiti taj oplemenjeni ugalj. Problem je veliki jednostavno zato što se deponije prazne i možemo doći u situaciju da jednog dana termoelektrana obustavi rad", rekao je Đerić.

Ministrastvo rudarstva i energetike ocenjuje da ova blokada transporta ugrožava snadbevanje ugljem svih građana zemlje. U saopštenju se izražava razumevanje za velike ekološke probleme meštana Vreoca. Međutim, naglašeno je da se ne može podržati fizičko blokiranje sabraćajnica "koje skreće pažnju na probleme jedne grupe stanovnika na račun interesa svih građana Srbije". Odgovarajući na ovakve optužbe Mališa Marković u izjavi za Radio B92 kaže: "Mi, u mesnoj zajednici Vreoci od 3.333 stanovnika, imamo populaciju od 200 dece do sedam godina starosti, 53 su hronični astmatičari. Ako celoj Srbiji treba struja, treba stabilan elektroenergetski sistem, ona mora reći ovim ljudima da su oni svesno žrtvovani da bi ostalih sedam miliona Srba imali to što imaju, ili, pak, da sedam miliona Srba moraju da spasu ovih 3.000 ljudi", rekao je Marković. Povodom ovog, svakako velikog problema, republički ministar rudarstva i energetike, Kori Udovički, pozvala je predstavnike Mesne zajednice da dođu u Beograd na pregovore. Oni su to odbili, zahtevajući da odgovorni dođu u Vreoce.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.