Blic: Vlada predložila MMF plate veće i 10%

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jun.2018, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blic: Vlada predložila MMF plate veće i 10%

Vlada Srbije predložila je predstavnicima MMF-a povećanje plata u javnom sektoru od osam do 10 odsto, piše Blic.

Prema planu srpske vlade, povećanje zarada od 10 odsto imali bi lekari, policija, učitelji i nastavnici u osnovnom i srednjem obrazovanju, dok bi ostalima u javnom sektoru sledovao rast plata od oko osam odsto.

Tako bi, na primer, učitelj koji sada u proseku zarađuje 40.000 dinara nakon povećanja primao 44.000, piše list.

Doktor specijalista >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bi umesto sadašnjih 73.000 imao 80.300 dinara, a plata policijskog inspektora bi, umesto 47.000, iznosila 51.700 dinara.

U razgovoru ministra finansija Siniše Malog sa šefom misije MMF-a Džemsom Rufom, jedna od ključnih tema bila je povećanje zarada u javnom sektoru.

- S obzirom na to da je u prvom kvartalu ove godine ostvaren suficit budžeta od 6,5 milijardi dinara i da sve ukazuje na to da će se takav trend nastaviti, ima prostora za povećanje plata. U kojoj meri, to ćemo videti, ali sigurno je da ćemo imati rast od oko osam odsto, pa i više - navodi neimenovani izvor lista.

Prema istom izvoru, MMF predlaže nešto manje povećanje - od šest do sedam odsto.

- Ipak, aranžman koji sada dogovaramo razlikuje se od prethodnog jer ima 'samo' savetodavnu ulogu. Mi nismo u obavezi da uradimo kako oni predlažu, što je bio slučaj prethodne tri godine kada smo imali stendbaj aranžman vredan oko 1,2 milijarde evra - objašnjava sagovornik Blica.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.