Birokrate se množe zbog ingerencija

Izvor: B92, 28.Mar.2012, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Birokrate se množe zbog ingerencija

Beograd -- Većina gradskih i opštinskih uprava, koje je Danas kontaktirao, u odnosu na 2009. godinu, povećao je broj službenika, piše list.

Te godine je, naime, usvojen Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji, a razlog za povećanje broja službenika jesu veće ingerencije lokalne samouprave.

S druge strane, neke gradske i opštinske vlasti smanjile su birokratiju bez obzira na to što su od države dobile dodatne obaveze. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Četiri radnika na 1.000 stanovnika

U Zakonu o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji piše da broj zaposlenih na neodređeno vreme ne sme da bude veći od četiri radnika na 1.000 stanovnika prema poslednjem popisu stanovništva. Takođe, broj radnika na određeno vreme ne može da bude veći od 10 odsto broja zaposlenih na neodređeno vreme. Za svako prekoračenje broja radnika mesečni transferi iz republičkog budžeta se umanjuju za jedan procenat.

Prema istraživanju Danasa, od jedanaest lokalnih samouprava, njih sedam ima veći broj radnika u odnosu na 2008-09, dok dva grada (Novi Sad i Požarevac) i dve opštine (Novi Beograd i Paraćin) zapošljavaju manje ljudi.

Interesantna situacija je u Nišu. Naime, iako je broj zaposlenih smanjen sa 903 iz 2009. na trenutnih 808, ta cifra nije konačna, jer bi „na spisak" onih koji primaju zaradu iz budžeta trebalo dodati i angažovane po ugovoru o delu. Takođe, u nišku administraciju spadaju i radnici pet opštinskih uprava, kojih je, prema dostupnim podacima, više od 270.

Kako nam je rečeno iz kabineta gradonačelnika Niša Miloša Simonovića, broj zaposlenih smanjen je pre svega 2009, kada je uz socijalni program iz gradske uprave, ali i ustanova kulture i uprava pet gradskih opština, otišlo stotinak ljudi. Iz kabineta nam nije dostavljen podatak o broju stalno zaposlenih i onih koji rade na određeno vreme. Predstavnici DSS i LDP su više puta isticali da se broj zaposlenih u niškoj administraciji nije smanjio, nego povećao.

Pozitivan primer je opština Novi Beograd, gde je do usvajanja pomenutog zakona u lokalnoj samoupravi bilo 229 radnika, a sad ih je 209. Grad Novi Sad je 2008. imao 14 uprava i 993 zaposlena, a ove godine ima 984 radnika. Pre četiri godine oformljena je Poreska uprava sa 28 zaposlenih, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj - šest, kancelarija zaštitnika građana - osam i Komunalna policija sa 59 zaposlenih.

U gradskoj administraciji Užica, prema podacima iz ovog meseca, zaposleno je 199 radnika, od kojih je 161 na neodređeno, a 38 na određeno vreme. U 2009. u četiri opštinske uprave i svim mesnim zajednicama, radnika je bilo 185, od kojih je 169 bilo na neodređeno vreme.

Gradska uprava u Zrenjaninu ima 323 radnika na neodređeno vreme i 23 na određeno. Pre četiri godine bilo ih je 290. Prema poslednjim podacima iz februara ove godine, u opštini Pirot zaposleno je 169 radnika i sedam izabranih/postavljenih lica. U decembru 2009. bilo je 149 radnika i šest izabranih, odnosno postavljenih osoba, što znači da se broj zaposlenih povećao za dvadeset.

U administraciji grada Subotice zaposleno je 340 radnika, i to su podaci s kraja prošle godine. Što se tiče broja zaposlenih na kraju 2009, bilo ih je 332. U opštinskoj upravi Smederevske Palanke trenutno je zaposleno 158 radnika, a 2009. bilo ih je osam manje. Kako nam je rečeno, u narednom periodu broj zaposlenih će se smanjiti, jer deset radnika ispunjava uslove da ode u penziju.

Opština Inđija trenutno ima 129 zaposlenih, u šta su uključeni i radnici s ugovorom o delu, dok ih je 2008. bilo 130, ali bez onih koji su radili po tom ugovoru. Iz opštine Požarevac poručuju da, uzevši sve parametre, ova lokalna samouprava može da ima 329 zaposlenih, a trenutno ih je 319. „Što se tiče 2008-09, tada smo bili opštinska uprava i imali smo 345 radnika", ističu u gradskoj upravi Požarevca.

U opštini Paraćin primetno je smanjenje zaposlenih u poslednje četiri godine. U 2009. bilo ih je 129, u 2010 - 121, prošle godine 116, a jedan više ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.