Biomasa važan energent, ali neće biti lako

Izvor: B92, 19.Nov.2017, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Biomasa važan energent, ali neće biti lako"

Novi Sad -- Nužno je edukovati stanovništvo i nosioce funkcija u lokalnim samoupravama o važnosti biomase kao jeftinijeg i ekološki prihvatljivijeg energenta.

To je rečeno u Skupštini AP Vojvodine na Međunarodnoj konferenciji "Biomasa - potencijal za rad",

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović kazao je da je biomasa potpuno normalna stvar u 21. veku, ali da u Srbiji ne postoji dovoljno razvijena svest o tome, dodajući da neće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti lako omasoviti upotrebu biomase i da svi nosioci funkcija na lokalnom nivou moraju hrabro da uđu u taj posao.

Dok sam bio gradonačelnik Sremske Mitrovice, u priču sa biomasom ušli još pre šest ili sedam godina. Napravili smo prvo postrojenje na biomasu od suncokretove ljuspe i danas se građani tog grada greju na suncokretovu ljuspu. Oni sada imaju nekoliko puta jeftinije grejanje u odnosu na ostatak Srbije, napomenuo je Nedimović.

On je naveo da šira zajednica mora biti uključena u donošenje odluka u vezi sa biomasom, posebno istakavši nacionalne parkove i javna preduzeća "Vojvodinašume" i "Srbijašume", kao i ostale nosioce ovlašćenja na eksplotaciju drvene mase.

Ovo su jako važne stvari za građane. S jedne strane, dobijamo čistiju životnu sredinu, s druge strane dobijamo jeftinije grejanje, s treće strane poštujemo sve međunardone protokole i Pariski sporazum. Danas u svetu svi izbacuju termoelektrane koje rade na ugalj i ostale problematične izvore energije, svi prelaze na biomasu i to je put kojim se mora ići, poručio je ministar.

Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar istakla je zadovoljstvo što je pokrajinski parlament domaćin prestižne Međunarodne konferencije o biomasi kao potencijalnoj šansi za razvoj, istakavši da su na konferenciji prisutni predstavnici svih 45 opština iz Vojvodine.

Tu su proizvođači opreme za biomasu, proizvođači biomase, predstavnici poljoprivrede, predstavnici privrednika, a ono što je najvažnije, podršku su nam pružili predstavnici javne politike, istakla je Sedlar.

Prema njenim rečima, nužno je da se na teritoriji Vojvodine smanje troškovi energenata, a to se postiže upotrebom biomase, što podrazumeva daleko manje sredstava za uvoz fosilnih goriva.

Koristićemo naše resurse, agrobiomasu, šumsku biomasu, stajsko đubrivo, komunalni otpad, uštedećemo novac u lokalnim samoupravama, napravićemo biomasu kao izvoznu šansu naše industrije. Samim time zaokružuje se bioenergetski ciklus i dolazi do povećanja broja radnih

mesta u svakoj opštini jer to je nešto što je vezano jedno sa drugim, kazala je potpredsednica Skupštine AP Vojvodine.

Dodaje da je prelazak na biomasu jedan od uslova i za ulazak u Evropsku uniju, te da Vojvodina ima ogroman potencijal, pošto na teritoriji te regije postoji 83 odsto obradivih površina.

Imala sam priliku da budem koordinator uvođenja jednog industrijskog kotla u kompaniji "Hipol" u Odžacima, a on se, verovali ili ne, isplatio za svega šest meseci, zaključila je Sedlar.

Na konferenciji "Biomasa - potencijal za rast" učestvuju najkompetentniji stručnjaci iz oblasti biomase iz čitavog sveta, a prisutni su i predstavnici institucija koji se bave bisomasom kao naukom, Misija OEBS -a u Srbiji, Centralnoevropska inicijativa, te predstavnici Programa za razvoj Ujedinjenih nacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.