Bilo je zloupotreba u Kolubari

Izvor: B92, 02.Mar.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bilo je zloupotreba u Kolubari"

Beograd -- Generalni direktor Rudarskog basena Kolubara Nebojša Ćeran kaže da je u tom preduzeću pre njega bilo propusta, posebno što se tiče iznajmljivanja mehanizacije.

On je kazao da praksa zakupa dodatne mehanizacije u "Kolubari" traje više od 20 godina naglasivši da su visoki troškovi zakupa u poslednjih nekoliko godina predstavljali prevelik teret za poslovanje "Kolubare" koji su u 2008. dostigli oko 4,2 milijarde dinara ili oko 50 miliona evra.

Ćeran >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao da je veliko angažovanje dodatne mahanizacije u "Kolubari" 2008. delimično opravdano zbog toga što je to bila godina velikih radova, ali i istakao da će to biti predmet istrage nadležnih državnih organa koji treba da utvrde koliko je zaista bilo opravdano toliko angažovanje dodatne mehanizacije.

On je istakao da su od 2009, kad je promenjeno rukovodstvo u "Kolubari", propisana pravila za prodaju uglja, obezbeđena sigirna naplata, a broj zaposlenih je manji za 800.

"To je donelo godišnje uštede od pet miliona evra" rekao je Ćeran.

U Kolubari je, kako je istakao, usvojen i pravilnik o sponzorstvima, donacijama i humanitarnoj pomoći, čijom primenom su sredstva u ove svrhe trenutno u odnosu na 2008. godinu smanjena za više od 70 odsto, odnosno za oko dva miliona evra.

Na pitanje da li uštede u "Kolubari" pokazuju da li je izostala kontrola poslovanja tog preduzeća koji je u sastavu Elektoprivrede Srbije (EPS) Ćeran je odgovorio da će istraga pokazati da li bilo zloupoteba u "Kolubari". Nadležni državni organi srpovode istragu o poslovanju "Kolubare" zbog sumnje da je bivše rukovodstvo oštetilo to preduzeće.

Ćeran je istakao da su u 2010. i ti troškovi smanjeni za 80 odsto, odnosno za 40 miliona evra godišnje, a da je anagažovanje privatne mehanizacije na kopovima smanjeno deset puta.

Ćeran je dodao da je trenutno angažovano 82 odsto sopstvene mehnaizacije "Kolubare" i 18 odsto iznajmljene mehanizacije.

Iznajmljena mehanizacija trenutno je angažovana samo u prvoj smeni, a sopstvena mehanizacija radi u sve tri smene, rekao je on i dodao su analize pokazale da je cena jednog časa iznajmljene mehanizacije približno ista ceni časa mehanizacije koja je u vlasništvu Kolubare.

U ovoj godini predviđeno je da se za nabavku nove mahanizacije izdvoji šest miliona evra, od čega oko pet miliona kroz povoljne kreditne aranžmane, naveo je Ćeran.

On je dodao da je u 2010. izdvojeno 2,5 miliona evra za kupovinu 20 teških kamiona i tri jedinice teške mehanizacije, a u toku su postupci vredni 4,5 miliona evra kojima će biti kupljeno još pet teških kamiona i 15 jedinica teške mehanizacije.

On je kazao da je "Kolubara" 2010. završila sa pozitivnim finansijskim rezultatom od 21 milion evra. Trenutni ukupni dugovi "Kolubare" iznose 9,5 milijardi dinara i da je neophodan investicioni ciklus do 2015. vredan između 120 i 150 milona evra.

Proizvodnja uglja poslednje četiri godine u Kolubari iznosi oko 29 do 30 miliona tona godišnje, dok je na primer u 2001. godini iznosila 25 miliona tona, naveo je on.

Najveći trenutni problem u "Kolubari" je eksproprijacija zemljišta koja je neophodna radi proširenja i otvaranja novih kopova do 2013, godine zašto je "Kolubari" potrebna pomoć državnih nadležnih institucija, naglasio je on.

Ako se tokom dva naredna meseca ne počne sa preseljenjem groblja u Vreocima niko ne može da garantuje da će "Kolubara" do 2013. moći da ostvaruje planirane proizvdnju uglja, upozorio je on.

Kašnjenje u realizaciji preseljenja Vreoca od tri do pet godina moglo bi da dovede do restrikcija struje i do troškova uvoza koji bi mogli da iznose od 150 do 200 miliona evra godišnje uz opasnost propadanja "Kolubare" i EPS-a, dodao je Ćeran.

Rudarski basen Kolubara ugljem snabdeva termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu i Kolubaru u Velikim Crljenima kao i "Moravu" u Svilajncu. U ovim elektranama se proizvodi više od polovine električne energije u Srbiji. Kolubara snabdeva ugljem i industriju, budžetske ustanove i široku potrošnju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.