Biće prostije shvatiti biznis

Izvor: Vostok.rs, 13.Dec.2011, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće prostije shvatiti biznis

13.12.2011. -

Rusija prelazi na međunarodne standarde podnošenja finansijskih izveštaja. Oni se uvode naredbom Ministarstva finansija od 2012. godine i obavezni su za sve javne kompanije. Biznis će morati da plati za to da učini svoje računovodstvo razumljivijim za strance, govore eksperti. Ipak korist od prelaska na konsolidovano podnošenje izveštaja po međunarodnim standardima očigledna je.

Naredba Ministarstva finansija Rusije označila je start sveopštem prelasku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << na međunarodne standarde podnošenja izveštaja, koji treba da se završi do 2015. godine. I mada su javne kompanije dužne da podnose izveštaje na nov način još krajem sledeće godine, neće svi to stići da urade zbog objektivnih teškoća, samtra finansista Fjodor Naumov.

Kretanje u ispravnom pravcu usloviće da će biznis biti lakše razumeti. Ali to se neće desiti brzo. Po svemu sudeći, do 2015. godine. Brže je nemoguće očekivati. Jednostavno zato što ima veliki broj kompanija koje su prisutne na tržištu akcija i obligacija i kojima nije lako da pređu na međunarodne standarde. Biće potrebno vrlo mnogo kadrova, kontrolora. Unutar kompanije će morati da se formiraju čitave dlužbe koje će se specijalizovati upravo za to da se sastavi izveštaj po Međunarodnom standardu. I ljude takođe treba negde pripremiti.

Ministarstvo finansija podvlači da prelazak na Međunarodne standarde podnošenja finansijskih izveštaja i objavljivanje izveštaja na ruskom jeziku znači pravno priznanje dokumenta unutar zemlje. I sada kompanije koje podnose izveštaje za zapadne investitore, neće morati da rade dipli posao i da pišu izveštaje i po ruskim standardima. To je važan korak za ruske kompanije. Bez obzira na sve troškove, novi standardi će pomoći da se pređe na kvalitativno novi nivo vođenja biznisa, rekao je za Glas Rusije ekonomista Dmitrij Monastiršin.

Za investitore to je nesumnjivi plus. Zato što većina velikih ruskih kompanija jesu holdingi, a podnošenje izveštaja po međunarodnim standardima sadrži konsolidovane informacije za čitavu grupu, omogućava da se vidi pravna struktura holdinga, kompanije, da se vide konačni beneficijari. Takođe u pluseve međunarodnodnih standarda može da se ubroji i to što oni sadrže objašnjenja uz razne tačke pasiva i aktiva, izveštaj o rubaljskim gubicima.

Eksperti ističu da će na nove standarde podnošenja finansijskih izveštajapreći oko trećina ruskih javnih kompanija. Ostale su već ispunile taj zahtev ranije, prilikom izlaska na javno tržište kapitala.

Prelazak na međunarodne standarde podnošenja finansijskih izveštaja van je koraj ne samo za pojedine ruske kompanije, koje rade kako unutar, tako i van granica zemlje. To je značajan događaj u kontekstu formiranja međunarodnog finansijskog centra u Moskvi. Pri tome priznanje međunarodnih standarda će omogućiti da Rusija ispuni obaveze preuzete u okviru G-20.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.