BiH tuži Jugoimport zbog duga Iraka

Izvor: B92, 28.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH tuži Jugoimport zbog duga Iraka

Sarajevo -- Vlada Federacije BiH mogla bi da podnese tužbu protiv Jugoimporta i Progresa ako se ne deblokiraju dugovi iz Iraka.

Agencija za privatizaciju FBiH nije prihvatila protokol koji im je ponuđen iz Jugoimporta

Enes Ganić, direktor Agencije za privatizaciju Federacije BiH, kaže da 52 miliona dolara preratnog iračkog duga firmama namenske industrije iz Federacije tri meseca stoje na računu Jugoimporta i dodaje da kamate iznose tri miliona dolara. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Vladu ćemo obavestiti o zaustavljanju naplate sredstava. Ponudićemo Vladi da napiše pismo Vladi Srbije u kojem će skrenuti pažnju na situaciju i da će FBiH verovatno podneti tužbu zbog blokade sredstava. Ako problem ne bude rešen, ići ćemo sa tužbom", kazao je Ganić.

On je podsetio da su 52 miliona dolara prebačena iz Iraka na račun Jugoimporta, naslednika Savezne direkcije za promet roba (SDPR), preko koje su pre rata ugovarani poslovi sa inostranstvom.

Ova sredstva su, međutim, blokirana nakon što je firma Progres od suda zatražila da donese privremenu meru zbog navodnog duga Željezare Zenica prema srpskom preduzeću.

"Te obaveze prema Progresu nisu potvrđene. To je 56 klirinških dolara iz 1992. godine, koje su sami preračunali u 53 miliona dolara. Uostalom, te obaveze Željezare nemaju veze sa iračkim dugom. Možda će ići i krivična prijava protiv direktora Progresa i Jugoimporta", rekao je Ganić.

On ističe da Agencija za privatizaciju FBiH nije prihvatila protokol koji im je ponuđen iz Jugoimporta, jer su ranije dogovorili da će biti potpisan ugovor o prenosu sredstava. "Protokol je nova zamka. Uvlače nas u nešto što nije bilo predmet razgovora. Protokol nije obavezujući", kazao je Ganić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.