BiH dobija 22 vetrenjače za struju

Izvor: B92, 24.Feb.2010, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH dobija 22 vetrenjače za struju

Sarajevo -- Nemačka banka za razvoj će finansirati u Bosni i Hercegovini izgradnju 22 vetrenjače koje će proizvoditi električnu energiju.

Ta nemačka finansijska institucija je gradnju pomoći zajmom vrednim 71 milion evra i donacijom od milion evra, a očekuje se da će taj projekat proizvoditi 115.000 megavat časova električne energije godišnje.

Svaka vetrenjača će imati kapacitet od dva megavata i izgradnja bi trebalo da bude okončana 2012. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vetrenjače će biti izgrađene na jugozapadu BiH, gde je prosečna brzina vetra veća od šest metara u sekundi.

Banka je ocenila da je Evropi potrebna ekološka energija, koju BiH može da proizvede, pošto je za protekle tri godine dobila više od 200 miliona evra za energetske projekte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.