BiH: Eksplodirao izvoz eteričnih ulja

Izvor: B92, 07.Avg.2016, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Eksplodirao izvoz eteričnih ulja

Sarajevo -- Već nakon prve velike berbe smilja u Hercegovini primetne su značajne promene u izvozu eteričnog ulja iz Bosne i Hercegovine.

Od 1. januara do 31. Jula 2016. izvezeno je eteričnog ulja u vrednosti od 3,99 miliona maraka. Poređenja radi, izvoz tog proizvoda je u istom periodu prošle godine iznosio 1,41 milion maraka, izveštava Večernji list BiH.

“Još uvek je teško doći do preciznih podataka za ove proizvode. Uspeli smo sa identifikujemo dve tarifne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oznake gde se nalaze razna ulja od smilja i lekovitih trava - rekli su iz UNO-a BiH.

Sasvim je jasno kako je do velikog povećanja došlo zbog izvoza eteričnog ulja od smilja, a očekuje se kako će u budućnosti navedeni iznosi biti znatno veći.

“Trenutno traje "trka" za svakim kupcem u Europi, Aziji, Americi... Sigurno je kako će neki trgovinski kanali biti otvoreni i kako će izvoz ulja od smilja biti veći nego što je sada”, govore hercegovački plantažeri koji se poslednje dve godine bave ovim poslom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gotovo utrostručen izvoz eteričnih ulja iz BiH

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Avg.2016

SARAJEVO - Već nakon prve velike berbe smilja u Hercegovini primjetne su značajne promjene u izvozu eteričnog ulja iz BiH...Prema podacima iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, od 1. januara do 31. srpnja 2016. izvezeno je eteričnog ulja u vrijednosti od 3,99 miliona maraka. Poređenja radi, izvoz...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.