Bez smanjenja sredstava za nerazvijene opštine

Izvor: S media, 31.Avg.2009, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez smanjenja sredstava za nerazvijene opštine

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović izjavila da će, uprkos restrikciji budžeta i ekonomskoj krizi u kojoj se država nalazi, svih predvidjenih dve milijarde dinara biti utrošeno u projekat razvoja infrastrukture u 40 najnerazvijenih opština u Srbiji.

"Ministarstvo za NIP obećava da nijedan dinar od dve milijarde koliko je država izdvojila neće biti ukinut sa ovog projekta, bez obzira na probleme koje imamo", rekla je Kalanovićeva.

Ona >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je tokom posete opštinama Bojnik, Lebane, Vlasotince i Leskovac kazala da nerazvijene opštine imaju perspektivu da se u relativnom kratkom periodu "uključe u utakmicu sa standardima i tržištem i tako povećaju zarade i zadrže ljude u svom okrugu".

"To su i bili osnovni pravci i ideje ovog programa koji smo u ovoj godini stavili u red nacionalnih", naglasila je Kalanovićeva.

Ministarstvo za NIP je 12. marta najavilo taj program, kada je okupilo svih 40 predsednika neravzijenih opština i obećalo da će do kraja ove godine, u jednom velikom poduhvatu, uraditi makar po dva ili tri projekta u svakoj opštini, kako bi pokazalo pravu podršku države razvoju nerazvijenih opština.

"Za samo četiri meseca smo u opštini Bojnik izabrali projekat izgradnje dela puta koji spaja Jablanički i Toplički okrug, a lokalna samouprava mi je uručila i gotov projekat za još 230 metara koji će u potpunosti spojiti ta dva izuzetno važna magistralna puta", istakla je Kalanovićeva.

Ona je dodala da su nerazvijene opštine pokazale spremnost da se uključe u projekte, tako što su same izabrale prioritete, napravile akcione planove i izabrale izvodjače.

Medjutim, prilikom obilaska sela Dragovac, u kojem je trebalo da počnu radovi na izgradnji vodovodne mreže, ministarka se susrela i sa lošom organizacijom lokalne samouprave, koja je prijavila projekat vodosnabdevanja, ali nije uradila projekat za izgradnju kanalizacije, koje selo takodje nema, a oba projekta bi trebalo da se istovremeno sprovode.

"Sada moramo da rešimo vodosnabdevanje za dva sela gde nije predvidjena kanalizacija i da, dodatnim ugovorima, gimnastikom, uradimo sve da jeftinije ugovorimo i vodovod i kanalizaciju za Dragovac i Pridvoricu i da ove godine, za iste pare, rešimo problem i vodosnabdevanja i odvodjenja otpadnih voda", kazala je Kalanovićeva.

Ona je predstavnike lokalnih samouprava podučila da projekat ne znači napisati lepu želju i poslati je u Beograd, već da treba pripremiti kompletnu dokumentaciju, videti predračun radova sa kojim se konkuriše, izabrati pravog, a ne prvog ponudjenog izvodjača, nadzirati radove i izabrati prave prioritete.

Sada stanovnici ta dva sela moraju još da čekaju vodovod i kanalizaciju, a da se u medjuvremenu urade novi projekti kako bi se bez dodatnih troškova rešili problemi i sa vodom i sa otpadnim vodama.

Ministarka je, zatim, obišla radove na projektu izgradnje i rekonstrukcije ulica u Lebanu. Radovi na projektima u te dve opštine finansiraju se iz sredstava NIP-a, u okviru Programa "Razvoj infrastrukture u 40 najnerazvijenijih opština u Republici Srbiji".

Predvidjeno je da Kalanovićeva obidje i selo Orašje, u opštini Vlasotince, u kojem se sprovodi projekat vodosnabdevanja, kao i lokaciju gde će biti izgradjena severna obilaznica oko Leskovca.

Izgradnju te obilaznice finansiraju Evropska investiciona banka, Nacionalni investicioni plan i lokalna samouprava.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.