Izvor: RTS, 10.Jun.2021, 15:29

Bez promene referentne kamate, stopa ostaje 1,0 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,0 odsto, saopštila je Narodna banka.
Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da se efekti prethodno donetih monetarnih i fiskalnih mera mogu očekivati i u narednom periodu i da će po tom osnovu uslovi finansiranja privrede i građana ostati povoljni, kao i da će rasti njihov raspoloživ dohodak. Tome će doprineti i primena trećeg paketa mera pomoći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << privredi i građanima od oko 4,3 odsto bruto domaćeg proizvoda ove godine, navodi se u saopštenju NBS-a.

Centralna banka navodi da "prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom tromesečju rast BDP-a je iznosio 1,7 odsto međugodišnje, što je više od preliminarne procene od 1,2 odsto. Snažnom rastu najviše su doprineli građevinarstvo i industrija, posmatrano s proizvodne strane, odnosno fiksne investicije i neto izvoz, posmatrano s rashodne strane".
Dodaje da "izuzetno visoke međugodišnje stope rasta industrijske proizvodnje (33,9%), izvoza (73,2 odsto) i uvoza (63,6 odsto) robe i pokazatelja uslužnih sektora u aprilu delom odražavaju nisku bazu iz aprila 2020. godine, kada su ekonomski efekti pandemije u Srbiji i svetu bili najveći, ali su i rezultat nastavka pozitivnih tendencija od početka godine, s obzirom na to da ovi pokazatelji rastu i u odnosu na prethodni mesec".
"Ubrzanom oporavku doprinosi i napredak u imunizaciji"Narodna banka ističe da "ubrzanom oporavku doprinosi i napredak u procesu imunizacije stanovništva i njegov uticaj na ponovno aktiviranje mnogih delatnosti u okviru uslužnog sektora".
"Izvesno je da će se eksterna tražnja oporaviti, uz dalji rast izvoza, koji će nastaviti da bude geografski i proizvodno rasprostranjen. Sve to će, uz planirano povećanje kapitalnih izdataka države usmereno ka realizaciji infrastrukturnih projekata, obezbediti da rast bruto domaćeg proizvoda na nivou godine dostigne 6 osto, uz mogućnost da stopa rasta bude i veća", navodi se u saopštenju NBS-a.
Izvršni odbor očekuje, navodi NBS, "nešto višu stopu inflacije i u maju, pri čemu će njen rast biti privremen i pre svega posledica niske baze iz prethodne godine, prvenstveno kod naftnih derivata, što je slučaj i u većini drugih zemalja zbog prošlogodišnjeg snažnog pada svetske cene nafte usled pandemije".
"U isto vreme, niska bazna inflacija od 1,8 odsto ukazuje na odsustvo znatnijih inflatornih pritisaka sa strane tražnje, a njeno stabilno kretanje oko trenutnog nivoa Izvršni odbor očekuje i u narednom periodu. Važan faktor niske i stabilne inflacije bila je i ostaće obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, što potvrđuje kredibilitet monetarne politike", navodi NBS.
Objašnjava da je "donoseći odluku o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou, Izvršni odbor je imao u vidu da kretanja u međunarodnom okruženju još uvek u najvećoj meri zavise od toka pandemije".
Naredna sednica Izvršnog odbora o referentnoj kamati zakazana je za 8. jul 2021.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Referentna stopa i dalje ostaje na 1%

Izvor: Kamatica.com, 10.Jun.2021

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopštila je NBS..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.