Bez poskupljenja struje u grejnoj sezoni

Izvor: Politika, 11.Dec.2012, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez poskupljenja struje u grejnoj sezoni

BEOGRAD – Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da se ne može govoriti o povećanju cene električne energije dok se ne završe socijalne karte i nov tarifni sistem.

„Tek negde u periodu kraja grejne sezone možemo razgovarati o eventualnom povećanju cene električne energije, ali nakon određenih ekonomskih analiza”, kazala je Mihajlovićeva agenciji Beta.

Ona je istakla da je njeno ministarstvo pripremilo sve kriterijume za energetski ugroženog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kupca i da se čeka ekonomska analiza koja će biti gotova do kraja godine.

„Sledeće godine u nekom periodu će svakako doći do rasta cene električne energije, ali tek kada završimo tarifni sistem i socijalne karte. Svako licitiranje s tim kada će biti povećanje cene električne energije ili koliko procenata, neozbiljno je”, rekla je Mihajlovićeva.

Kako je navela, godišnji plan poslovanja Elektroprivrede Srbije (EPS) došao je u Ministarstvo energetike u roku i poslat je drugim ministarstvima na mišljenje.

„U tom planu nema jasno predviđenih procenata povećanja cene električne energije”, naglasila je srpska ministarka energetike.

Ona je podsetila da EPS predlaže cenu Agenciji za energetiku koja daje mišljenje, a Vlada Srbije na osnovu tog mišljenja donosi odluku o eventualnom povećanju cene struje.

Mihajlovićeva je kazala da će se ekonomska analiza uraditi da se ne bi došlo u situaciju da EPS govori da će platiti troškove niske cene struje i kako bi se zadovoljili interesi građana i privrede, a isto tako i interesi tog javnog preduzeća.

Grejna sezona u Srbiji traje od 15. oktobra do 15. aprila.

Zamenik generalnog direktora EPS-a Životije Jovanović kazao je juče da se poskupljenje struje, od oko 20 odsto, očekuje početkom sledeće godine i dodao da će EPS verovatno tražiti poskupljenje i preko toga.

Struja je u Srbiji poslednji put poskupela 1. aprila 2011. godine u proseku za 15 odsto tako da cena kilovat časa, sa uračunatim porezom na dodatu vrednost (PDV), iznosi oko 6,5 evrocenti. Pre toga struja je poskupela u martu 2010. godina u proseku za 10 odsto.

Beta

objavljeno: 11.12.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlovićeva: Bez poskupljenja struje u grejnoj sezoni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2012

BEOGRAD -..Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da se ne može govoriti o povećanju cene električne energije dok se ne završe socijalne karte i nov tarifni sistem..."Tek negde u periodu kraja grejne sezone možemo razgovarati o eventualnom povećanju cene električne energije,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ipak bez poskupljenja struje u grejnoj sezoni

Izvor: Radio 021, 11.Dec.2012

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da se ne može govoriti o povećanju cene struje dok se ne završe socijalne karte i nov tarifni sistem.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.