Izvor: B92, 29.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bez kontrole trošenja iz budžeta"

Novi Sad, Beograd -- Verica Barać kaže da je Srbija jedina zemlja Evrope koja nema nikakvu kontrolu trošenja sredstava iz budžeta i javnih fondova.

"Čak i kada bi postojala revizorska institucija, koju inače nemamo, ona ne bi imala šta da radi, jer vlada ne podnosi završne račune parlamentu, pa tako ne bi imala ni šta da revidira", kazala je predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać za novosadski "Građanski list". To su danas demantovali i Skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije i stranka G17 plus.

Verica Barać je izjavila da probleme u javnom finansiranju posebno ističe bivši ministar finansija Mlađan Dinkić, "koji za tri godine parlamentu nije predao nijedan završni račun budžeta niti izveštaj o budžetu".

Baraćeva je ocenila i da se ne sme realizovati koncesija na autoput Beograd-Horgoš, jer Srbija ima samo "tehničku vladu", te samim tim ni proces davanja koncesije ne može biti potpuno transparentan.

Ona je rekla da se slaže s predsednikom Skupštine Vojvodine Bojanom Kostrešom, koji je ranije ocenio da ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić ima lične razloge zbog kojih insistira da taj posao bude zaključen pre raspuštanja vlade.

"Ilić za kapitalnu investiciju proglasi ono što njemu odgovara, i to se uopšte ne zasniva na realnim kriterijumima", ocenila je Baraćeva.

Ona je kazala da bi republički Odbor za sukob interesa trebalo da proveri od kojeg novca Velimir Ilić gradi kardiovaskularni centar u selu Kačulice kraj Čačka.

I Narodna skupština odbacila optužbe

Odeljenje za odnose sa javnošću Skupštine Srbije odbacilo je kao neosnovane optužbe Verice Barać da Vlada Srbije "za tri godine nije dostavila nijedan završni račun budžeta".

Kako se navodi u saopštenju, Skupština je do sada od Vlade dobila završne račune za 2002, 2003, 2004. i 2005. godinu.

Skupština Srbije je, ističe Odeljenje, 20. aprila 2006. donela odluku o raspisivanju konkursa za izbor spoljnog revizora završnih računa budžeta, koji još nije okončan.

G17 plus demantuje Baraćevu

G17 plus je saopštio da je Ministarstvo finansija za vreme mandata Mlađana Dinkića uredno je predalo sve završne račune Skupštini Srbije, kojih je ukupno bilo četiri, za 2002, 2003, 2004 i 2005. godinu, što se lako može proveriti u Ministarstvu finansija, Vladi Srbije i Skupštini Srbije.

"Ovakva neosnovana optužba pokazuje da je Verica Barać ili potpuno nekompetentna i površna, ili da joj je jedini cilj napad na Mlađana Dinkića, bez obzira na činjenice", stoji u saopštenju te stranke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.