Bez kadrova nema nama ni poljoprivrede

Izvor: B92, 28.Jan.2017, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bez kadrova nema nama ni poljoprivrede"

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetili su poljoprivrednu školu sa domom učenika u Futogu.

Obišli su školsku ekonomiju i prisustvovali svečanoj akademini povodom školske slave Svetog Save.

Nedimović je rekao novinarima da razvoja poljoprivrede i prehrambene industije ne može biti bez kadrova, a poljoprivredna škola u Futogu i slične škole širom Srbije, kako je kazao, upravo stvaraju kadrove koji će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doprineti razvoju.

Nedimović je podsetio da su se pre mesec dana na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu okupili direktori svih poljoprivrednih škola i da se razgovaralo upravo o obrazovanju i o razvoju poljoprivrede što je segment koji je, kako je istakao, u prošlosti bio zanemaren.

"Poljoprivredna škola sa domom učenika u Futogu i sve slične škole u Srbiji imaće kompletnu podršku Ministarstva poljoprivrede, jer bez ovakvih škola nema razvoja ni poljoprivrede, ni prehrambene industrije", rekao je Nedimović.

On je naglasio da bez osnovnih resursa, odnosno, bez zemljišta i stoke, škole kao što je poljoprivredna u Futogu ne mogu na pravi način sprovesti praktičnu nastavu, pa je, kako je kazao, jako bitno obezbeđivanje tih resursa.

Na pitanje novinara da prokomentariše činjenicu da je Italija pokazala interesovanje za finansiranje rada poljoprivredne škole u Futogu, Nedimović je rekao da se u više navrata susretao sa ambasadarom Italije i da su razgovarali o toj temi.

"Italijani su zainteresovani za finansiranje rada u svim poljoprivrednim školama u Srbiji ali je neophodno napraviti projekat šta je potrebno kao donacija tim školama i verujemo da će taj projekat biti završen na proleće", rekao je Nedimović.

Vučević je istakao da je Poljoprivredna škola u Futogu pravi primer dobre organizacije naučne i praktične nastave i da se u toj školi odvija dualna nastava o kojoj se sve više govori.

"Naša obaveza je da učinimi sve da đaci koji dolaze da uče o poljoprivredi imaju što bolje uslove za rad, a broj upisanih učenika u Poljoprivrednoj školi u Futogu je zalog za razvoj poljoprivrede" rekao je Vučević.

Direktor Poljoprivredne škole u Futogu Dušan Gagić rekao je da je čast što su u školi na dan školske slave gosti ministar poljoprivrede i gradonačelnik Novog Sada.

Gagić je istakao da je poljoprivredna škola u Futogu najveća poljoprivredna škola u Srbiji i da u njoj pored teoretske nastave učenici izvode i praktičnu nastavu na školskoj ekonomiji. Poljoprivrednu školu sa domom učenika u Futogu pohađa 800 učenika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.