Izvor: B92, 18.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dozvola 7 osiguravajućih društava

Beograd -- NBS oduzela dozvolu za rad 7 osiguravajućih društava, u kojima su kontrolom utvrđene značajne nezakonitosti u poslovanju.

Dozvole su izgubile beogradske firme "Auto Nena osiguranje", "Balkan osiguranje", "Evropa osiguranje", "Ekos" i "Imperijal", kao i valjevska "Strela osiguranje" i "Top gan osiguranje" iz Čačka. Ta društva imaju oko 450.000 polisa osiguranja, dužna su da ispune obaveze po već zaključenim ugovorima, ali ne mogu zaključivati nove ugovore o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osiguranju, precizira se u saopštenju NBS.

Svi ugovori zaključeni sa tim osiguravajućim društvima do danas, važe i dalje do isteka roka njihovog važenja, odnosno do objavljivanja završetka procesa likvidacije ili stečaja. Kako se navodi u saopštenju, Narodna banka "nije imala alternativu" nego da oduzme dozvolu za rad i pokrene postupak likvidacije za ta osiguravajuća društava.

Iz NBS ističu da je ovo druga grupa osiguravajućih kuća kojima se oduzima dozvola za rad i podseća da je iz istih razloga, početkom decembra prošle godine, dozvolu za rad izgubilo osam osiguravajućih društava.

Centralna banka ističe da je kontrolom u tim osiguravajućim kućama utvrđen veliki broj transakcija sa povezanim licima, kojima su pod netržišnim uslovima prelivana sredstva osiguranika, koja su korišćena za sopstvene potrebe ili za tekuće poslovanje njihovih drugih preduzeća.

Kontrolom je utvrđeno i finansiranje izgradnje objekata u vlasništvu fizičkog lica akcionara društva ili preuzimanje dugova pravnih lica, izigravanje propisa kupovinom sredstava od jednog fizičkog lica po znatno višoj ceni od realne, kako bi potom to lice za isti iznos kupilo akcije društva i postalo njegov najveći akcionar, precizira se u saopštenju NBS.

Utvrđena je i netačnost finansijskih izveštaja, neadekvatno upravljanje likvidnošću, visok stepen nenaplaćene premije osiguranja, kao i poslovanje sa zastupnicima i posrednicima bez dozvole za rad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.