Izvor: B92, 18.Avg.2009, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora malinara i hladnjačara

Užice -- Proizvođači malina i hladnjačari iz Arilja nisu uspeli da se dogovore oko cene maline, a predsedniku udruženja malinara Dragiši Terziću pozlilo nakon sastanka.

Posle višesatnih iscrpljujućih razgovora predsedniku udruženja proizvođača jagodičastog voća Vilamet, Dragiši Terziću je pozlilo, ali se on posle ukazane pomoći dobro oseća. Terzić je za B92 rekao da cena maline nije mogla da se dogovori, jer se na sastanku ponovo nisu pojavili svi hladnjačari.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Posle protesta ispred Vlade Srbije malinarima je obećan sastanak u Arilju kome je trebalo da prisustvuju i ministri Saša Dragin i Mulutin Mrkonjić, ali oni nisu došli na razgovore.

Pošto sastanak ipak nije održan u Arilju, više stotina proizvođača maline iz tog mesta, u Užicu je čekalo ishod pregovora njihovih predstavnika sa hladnjačarima.

U trenutku kada je predsednik njihovog udruženja Vilamet stao pred malinare kako bi im saopštio da dogovor ni ovaj put nije postignut, desilo se nešto neočekivano. Posle par izgovorenih reči, njemu je pozlilo i on se srušio na ulicu.

Okupljeni malinari, izveli su Dragišu Terzića iz gužve, koji je kolima odvezen u bolnicu . Pošto je primio infuziju, Terzić za B92 kaže da se bolje oseća. On ističe da ga je pogodilo nepoštovanje predstavnika države i hladnjačara, jer se nisu svi pojavili na sastanku.

"Verujte mi da nemam šta da kazem, ovo je stvarno zaluđivanje, nemam komentar. Mislim da su ljudi, proizvođači maline uproprašćeni. Ponašanje države i hladnjačara nije korektno. Nismo bili ispoštovani, sem malinara iz Arilja niko nije došao, pa nismo ni mogli da se dogovorimo o ceni”, rekao je Terzić.

Za razliku od proizvođača maline, Ivica Tončev, savetnik zamenika premijera Ivice Dačića, zadovoljan je održanim sastankom. On smatra da je dogovor oko izvozne cene maline postignut.

Da će vlada zaista biti garant poštovanja tog dogovora, nije potvrdio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Željko Radošević. Posle završenog sastanka Radošević i predstavnici hladnjačara odbili su da govore za javnost.

Podsetimo, malinari zahtevaju da otkupna cena maline bude 160 dinara. Predstavnici hladnjačara na sastanku su ponudili 115 do 135 dinara za kilogram. Kako na tu cenu malinari ne pristaju malinari, sledeći pregovori zakazni su za 4. septembar.

Malinari ostaju pri zahtevu od 160 dinara, dok su hladnjačari, i to samo oni iz Arilja, koji su jedini bili prisutni na pregovorima, spremni da ponude cenu od 115 do 135 dinara.

Savetnik potpredsednika vlade Ivica Tončev garantovao je proizvođačima da će posle izvoza biti ispoštovana raspodela dobiti sa hladnjačarima, u odnosu od 60 prema 40 za proizvođače.

Novi sastanak zakazan je za 4. septembar, takođe u Užicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.