Izvor: B92, 17.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatne akcije isključivo lično

Beograd -- U postupku upisivanja u evidenciju za prenos akcija bez naknade, zabranjeno je svako posredovanje, upozoravaju iz Vlade.

U "Službenom glasniku" objavljene su uredbe o postupku i načinu evidencije građana koji imaju pravo na novčanu naknadu i na prenos akcija bez naknade i Uredba o postupku evidencije zaposlenih i bivših zaposlenih koji imaju pravo na prenos akcija javnih preduzeća.

Agencija za privatizaciju će 25. januara objaviti javni poziv za dodelu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << besplatnih akcija javnih preduzeća građanima Srbije, a od 28. januara počeće proces evidentiranja zainteresovanih na šalterima Pošte Srbije, i trajaće do 31. jula.

Kada se budu evidentirali za pravo na prenos akcija bez naknade u Agenciji za privatizaciju, građani će potpisati numerisan obrazac u dva primerka.

Jedan od njih zadržava Agencija, kako bi država proverila podatke, a drugi ostaje podnosioci zahteva.

Zahtev će morati lično, uz ličnu kartu i broj dinarskog računa, da dostave na šaltere pošte.

Ukoliko nemaju otvoren račun u banci, građani će to moći da učine u ekspozituri pošte.

Luka Andrić, državni sekretar za privredu i privatizaciju u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Srbije, objašnjava da posredovanje u ovim slučajevima nije dozvoljeno.

"Treba reći da je, čak, posredovanje izričito zabranjeno zakonom i predviđena je zatvorska kazna za one koji pokušavaju i vrše takve radnje, upravo da bi se izbegle malverzacije, manipulacije", kaže Luka Andrić.

Građani u inostranstvu mogu se evidentirati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva rada i socijalne politike, Pošte i Nacionalne službe za zapošljavanje obavljaće evidenciju nepokretnih osoba.

Prema podacima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, za sticanje besplatnih akcija NIS-a, Jata, Telekoma, EPS-a, Galenike i Aerodroma "Nikola Tesla" očekuju se prijave oko četiri miliona građana Srbije.

"Ono što je važno za građane, to je da praktično dobijaju akcije od svih preduzeća, svih 6. Mi u ovom trenutku, ne znamo da li će to biti jedna, 5 ili 10, ali neka ideja je da to bude nekoliko akcija, tako da građani mogu tim akcijama da upravljaju, da reše da li će da ih prodaju, da zadrže", objašnjava Andrić.

Oni koji postanu vlasnici ovih akcija, neće moći da trguju njima u narednih šest meseci, dok se ova preduzeća ne privatizuju.

U vestima TV B92 gostovao je Branko Pavlović, konsultant Sindikata javnih preduzeća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.