Berze u regionu počinju sa dobitkom

Izvor: B92, Beta, 11.Jan.2010, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berze u regionu počinju sa dobitkom

Beograd -- Indeksi akcija na tržištima kapitala u okruženju prvu ovogodišnju nedelju završili su u plusu.

Na Ljubljanskoj berzi, uz ukupan promet nešto manji od deset miliona evra, indeks SBI20 u prethodnoj nedelji ojačao je 2,3 odsto. Najviše se, kao i obično, trgovalo akcijama farmaceutske kompanije Krka, za četiri miliona evra na nedeljnom nivou, uz rast cene nešto veći od pet procenata.

Dobitnik protekle nedelje je ljubljansko Žito čija je akcija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poskupela gotovo deset procenata, cena Gorenja povećana je sedam a Aerodroma Ljubljana nešto više od pet odsto.

Indeks Crobex na Zagrebačkoj berzi ojačao je tri i po procenta a promet je dostigao 110 miliona kuna (7,3 kune za evro) i bio je za više od 70 odsto veći nego u poslednjoj nedelji prošle godine.

Uobičajeno se najviše trgovalo Hrvatskim telekomom, za više od 24 miliona kuna. Cena te hartije povećana je na sedmičnom nivou gotovo četiri odsto i dostigla je maksimum za 16 meseci od 285 kuna.

U grupi većih dobitnika su Jadroplov sa rastom od 13,4 odsto, Podravka je dobila na vrednosti gotovo osam procenata, Atlantska plovidba sedam, Institut IGH nešto više od šest a Ina gotovo šest procenata.

Elektroprivreda Mostar na čelu "gubitnika"

Neznatan rast indeksa zabeležen je i na Sarajevskoj berzi. Indeks SASX-10 porastao je samo 0,02 odsto. Nedeljni promet vredeo je 801.245 KM (1,95 KM za ervo).

Među akcijama iz sastava indeksa SASX-10 šest je završilo u plusu. Najveći rast imala je Hidrogradnja, osam procenata, Elektroprivreda je poskupela šest a Energoinvest gotovo šest odsto, Fabrika duvana Sarajevo dobila je četiri a BH Telekom bezmalo dva odsto.

Gubitnike predvodi Elektroprivreda Mostar padom od gotovo deset procenata, Energopetrol je pojevtinio nešto više od sedam odsto, IK Banka malo više od pet a Bosnalijeku je cena pala manje od pola procenta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jačanje akcija u Beogradu i Ljubljani

Izvor: Capital.ba, 11.Jan.2010

BEOGRAD, Na početku novoe sedmice akcije na beogradskom tržištu kapitala zabilježile su rast, pri čemu su indeksi Belex 15 i Belex line ojačali 1,87, odnosno 1,35 odsto. Na prvo mjesto po kriteriju likvidnosti zasjela je AIK banka koja je ostvarila promet od 9,57 miliona dinara, uz skok cijene...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.