Grilo: Italija će vratiti liru

Izvor: B92, 03.Mar.2013, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grilo: Italija će vratiti liru

Rim -- Zbog ekonomske krize Italija možda napustiti evro i vratiti liru, izjavio Bepe Grilo čiji je Pokret pet zvezdica postao glavni dobitnik poslednjih izbora.

U intervjuu koje je dao nemačkom magazinu Fokus Grilo je rekao da mora otvore novi progovori u vezi italijanskog duga od dva biliona evra, koji je drugi po veličinini u evro zoni posle Grčkog i u BDP-u Italije učestvuje sa 127 odsto.

"Trenutno smo smrvljeni, ne evrom, već našim dugom. Kad kamate dostignu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nivo od 100 milijardi godišnje, mi smo gotovi", rekao je Grilo.

Po njegovoj proceni italijanski politički sistem ima samo šest meseci vremena pre nego što doživi kolaps. Tada država više neće biti u stanju da plaća penzije i plate javnom sektoru.

Ako se ne promene uslovi koje Italija ima u vezi duga, Grilo veruje da je jedina opcija za njegovu zamlju da napusti evro i da se vrati svojoj nacionalnoj valuti – liri.

"Ako uslovi za otplatu dugova ostanu isti Italija će napustiti evro i vretiti se liri", kategoričan je Grilo.

Pokret pet zvezda je privukao simpatije gotovo četvrtine glasača i postao jedan od najznačajnihi političkih snaha u Italiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bepe Grilo: Italija da vrati liru!

Izvor: S media, 04.Mar.2013, 10:05

U intervjuu koje je dao nemačkom magazinu Fokus Grilo je rekao da mora otvore novi progovori u vezi italijanskog duga od dva biliona evra, koji je drugi po veličinini u evro zoni posle Grčkog i u BDP-u Italije učestvuje sa 127 odsto..."Trenutno smo smrvljeni, ne evrom, već našim dugom. Kad kamate...

Nastavak na S media...

Grilo: Italija je smrvljena, vratićemo liru

Izvor: Kamatica.com, 04.Mar.2013

Zbog ekonomske krize Italija možda napustiti evro i vratiti liru, izjavio je Bepe Grilo čiji je Pokret pet zvezdica postao glavni dobitnik poslednjih izbora..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.