Beogradska berza – tradicija duga 125 godina

Izvor: RTS, 17.Dec.2019, 00:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza – tradicija duga 125 godina

Beogradska berza prva na Balkanu, starija od Zagrebačke i Ljubljanske, proslavila je jubilej – 125 godina od osnivanja i 30 godina od ponovnog otpočinjanja rada. U Muzeju kinoteke premijerno je prikazan film o istorijatu Beogradske berze.
Kada su krenuli sa radom nije bilo hartija od vrednosti i prvo se trgovalo obveznicama Republike Srbije koje su imale neke banke. Jedina akcionarska društva su bile >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << banke, ali one nisu htele da se kotiraju na berzi, kaže prvi predsednik Beogradske berze kada je obnovljena pre 30 godina.

"Tako da smo mi onda krenuli sa kratkoročnim hartijama od vrednosti, komercijalnim i blagajničkim zapisima da bi jednostavno berza nešto radila i da bi imala materijala. Danas mi imamo firme koje kotiraju svoje hartije od vrednosti i to je sasvim druga slika", kaže Branislav Ćosić, prvi predsednik nove Beogradske berze.
U kompaniji koja je od samih početaka na Beogradskoj berzi, smatraju da se preko berze reflektuje stanje u privredi.
"Želja mi je da Srbija iskorači što se tiče u privrednom smislu, brže da raste, samim tim će rasti i berza i na neki način će biti pokretač ekonomskog razvoja Srbije kroz taj svoj rad", ističe Dragoljub Vukadinović, predsednik kompanije "Metalac".
Berza se okreće novim tehnologijama i kreira novu platformu za tehnološke startap kompanije koje imaju viziju.
"Kada kažem u tehnološki smisao, to je danas i poljoprivreda. I poljoprivreda je danas tehnologija. U svakom slučaju da im kreiramo ambijent koristeći znanja iz velikog berzanskog sveta, da im kreiramo ambijent u kome će moći da pristupe eksternim finansijama i finansiraju svoj rast i razvoj", navodi Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.
Ova godina je najbolja za Beogradsku berzu u prethodnih deset, ali u njenom rukovodstvu smatraju da se uz društveni konsenzus može uraditi mnogo više da bi postali bogatije društvo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.