Beogradska berza: Katastrofalan promet i minimalan pad indeksa

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Okt.2015, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza: Katastrofalan promet i minimalan pad indeksa

BEOGRAD - Danas je ponovo registrovan jedan od najlošijih prometa na domaćem tržištu kapitala, dok su oba indeksa zabeležila minimalan pad vrednosti.

BELEX15, indeks najlikvidnijih akcija, skliznuo je za 0,18 odsto na 631,21 poena, dok je indeks BELEXline oslabio tek za 0,06 odsto na 1.320,01 indeksnih poena. Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je svega 5,5 miliona dinara.

O stanju na tržištu dovoljno govori činjenica da je najveći promet iznosio 1,6 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dinara i to slabo likvidnim akcijama Jugocentra iz Beograda (JGCN) kojima se trguje na MTP segmentu tržišta. Cena pomenutih hartija od 1.650 dinara koja je postignuta još početkom avgusta meseca, ostala je nepromenjana. Neveliki skok cene od 0,13 odsto na 4.521 dinara registrovale su akcije Imleka (IMLK), uz ostvaren promet od 1,1 miliona dinara. Minimalnu korekciju cene od samo jedan dinar na kotu od 640 dinara, imale su akcije Naftne Industrije Srbije (NIIS), pri čemu je realizacija iznosila 0,76 miliona dinara. Akcije Energoprojekt holdinga (ENHL) poskočile su za 0,50 odsto na 1.006 dinara, ujedno ostvarivši promet od 0,55 miliona dinara. Na današnji javni poziv Agencije za privatizaciju radi prikupljanja ponude za prodaju kapitala kompanije Dragan Marković iz Obrenovca (DRMA), portfeljni investitori su reagovali pojačanom tražnjom, pa je cene uzletela maksimalnih 40 odsto na 392 dinara. Ukupan promet pomenutim hartijama iznosio je ipak skromnih 0,22 miliona dinara.

Od hartija iz bankarskog sektora izdvojile su se samo obične akcije AIK banke (AIKB) sa prometom od 0,33 miliona dinara, pri čemu je cena korigovana za 0,12 odsto na 1.725 dinara.

Preostala serija obveznica stare devizne štednje A2016, registrovala je promet od nepunih 9 hiljada evra.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.