Izvor: B92, 20.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Benzin skuplji za oko tri dinara

Beograd -- Gorivo u Srbiji od sutra bi trebalo da se prodaje po cenama u proseku većim za dva do četiri dinara po litru.

Cena motornog i bezolovnog benzina od 95 oktana, umesto 74,10 dinara, biće 76,60 dinara, MB-98 biće 86,50 dinara, umesto 82,50. Evro dizel, koji sada košta 67 dinara, trebalo bi da bude 71 dinar. Nova cena dizel goriva D-1 treba da bude 66,40, a dizela D-2 65 dinara.

Vlada Srbije usvojila je u četrvrtak 18. avgusta odluku da se akcize na sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrste naftnih derivata smanje za tri dinara, pa će se gorivo od sutra, zavisno od vrste, prodavati po ceni višoj za 2,30 do četiri dinara po litru.

Smanjenjem akciza na sve vrste goriva, kako je ranije kazao ministar finansija Mlađan Dinkić, gubitak u budžetu Srbije biće 3,2 milijarde dinara, ali će u tom iznosu zato biti umanjeni i budžetski rashodi koji se odnose na neke materijalne troškove, kao što su nabavke, ugovori o delu i službena putovanja.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije uputilo je 9. avgusta ministarstvima finansija i trgovine zahtev da cene goriva, bez akciza i poreza, povećaju za oko 16 odsto, jer su se, prema Uredbi koja se primenjuje za formiranje cena naftnih derivata, toga dana stekli uslovi za to.

Uredba predviđa da do promene cena dolazi u slučaju promene kursa dolara ili cene sirove nafte na svetskom tržištu, a od poslednje korekcije cena mora da prođe jedan mesec. Poslednje poskupljenje goriva u Srbiji bilo je 9. jula za oko 11,85 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.