Benzin poskupljuje za 4,5 dinara

Izvor: B92, 08.Jun.2011, 02:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Benzin poskupljuje za 4,5 dinara

Beograd -- Zbog izjednačenja akciza na naftne derivate motorni benzin iz domaće proizvodnje mogao bi da poskupi oko 4,5 dinara, a dizel D2 dva dinara po litru.

Ukoliko Skupština usvoji zakon o akcizama, novi cenovnici na pumpama će se naći najkasnije od 20. juna.

Skupština Srbije nastaviće danas vanrednu sednicu raspravom o izmenama Zakona o akcizama, koje predviđaju da se akcize na domaća i uvozna goriva izjednače.

U predlogu zakona ne postoji vremenska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odrednica kada bi zakon trebalo da stupi na snagu, što će tek naknadno biti određeno, verovatno po usvajanju.

Vlada je 19. maja usvojila predlog izmena zakona kojim se ukidaju različite akcize na različite vrste goriva koje su uvedene od januara ove godine. Tako bi ubuduće za sve vrste motornih benzina akcize trebalo da iznose 49,5 dinara, a za dizel 37 dinara za litar.

U praksi to znači da se akcize na sve vrste motornih benzina usklađuju, tako da će niže biti povećane za 4,5 dinara po litru za motorne benzine, a za dva dinara po litru za dizel goriva.

Akciza na evro bezolovne motorne benzine (BMB) 98 i evro premijum BMB 95 ostaće na 49,5 dinara po litru, a na evro dizel 37 dinara po litru.

Usvajanjem izmena ovog zakona Srbija će ispuniti uslov Evropske komisije koja je zatražila da se akcize na domaća i uvozna goriva izjednače.

Srbija je 1. januara uvela nove akcize na gorivo, kod kojih su više akcize na naftne derivate evro kvaliteta, koji se ne proizvode u NIS-u - najvećem snabdevaču pumpi u Srbiji.

Evropska komisija zatražila je u februaru od Srbije da uskladi akcize pošto je ocenjeno da novim akcizama na naftne derivate krši Prelazni trgovinski sporazum Srbije sa EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.