Benzin i dizel poskupljuju za dinar

Izvor: B92, 10.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Benzin i dizel poskupljuju za dinar

Beograd -- Naftni derivati u Srbiji bi krajem nedelje mogli da poskupe za oko dinar po litru u proseku.

Sutra odluka o cenama derivata

Ministarstvo rudarstva i energetike napraviće sutra redovni dvonedeljni obračun cena goriva, a najave su da bi benzini umesto sadašnjih 86,5 dinara mogli da koštaju 87,5, dok bi cena dizela sa 70,6 skočila na 71,6 dinara po litru.

Nebojša Atanacković, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik Upravnog odbora AD „Nafta", kaže da se promena cena verovatno neće desiti pre petka.

"Prema današnjim kretanjima cene nafte, koja je na svetskom tržištu poskupela, stekli su se uslovi za poskupljenje. Na rafinerijsku cenu to poskupljenje iznosi oko 3,5 odsto, što znači da bi to na maloprodajnu cenu to poskupljenje bilo za oko jedan dinar”, navodi on.

Gorivo u Srbiji je poslednje dve nedelje poskupelo dva puta – prvi put 27. januara zbog redovnog usklađivanja sa kretanjem cena nafte na svetskim berzama za oko osam dinara u proseku, a posle četiri dana za dodatnih šest dinara zbog povećanja akcize.

Trenutne cene derivata na pumpama u Srbiji su - BMB 95 i MB 95 košta 86,50 dinara po litru, dizel D-2 70,60 dinara po litru dok litar Eko50 staje 76,90.

Cena litre tečnog naftnog gasa je 42,50, a kilograma koji se prodaje u bocama 65,50 dinara.

Nakon što ministarstva trgovine i finansija daju saglasnost na zahtev ministarsrtva energetike, nove cene derivata nafte biće objavljene u "Službenom glasniku", čime su ispunjeni svi uslovi da se gorivo u Srbiji prodaje po novim cenama.

Cene goriva u Srbiji, prema Uredbi o formiranju cena naftnih derivata, usklađuju se na 15 dana s kretanjem cena sirove nafte na svetskom tržištu i kursom dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.