Belorusija tražila kredit od MMF-a

Izvor: B92, 02.Jun.2011, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belorusija tražila kredit od MMF-a

Minsk -- Belorusija planira da od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobije kredit u visini do osam milijardi dolara, sa rokom otplate na tri do pet godina.

Premijer te zemlje Mihail Mjasnikovič kaže da je Belorusija zatražila od Međunarodnog monetarnog fonda pomoć za stabilizaciju svoje posrnule privrede.

"Visinu podrške fonda procenjujemo na 3,5 do osam milijardi dolara, s tim što će program biti na tri do pet godina", rekao je Mjasnikovič.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dodao da je cena kredita MMF dvostruko niža od kredita međunarodne organizacije EvrAzES, na koji Minsk takođe računa. Belorusija je zatražila kredit vredan preko tri milijarde dolara od antikriznog fonda međunarodne ekonomske organizacije EvrAzES koji kontroliše Rusija.

Kao uslov za dobijanje kredita Moskva je postavila privatizaciju beloruske državne aktive za najmanje 7,5 milijardi dolara u naredne tri godine. Između ostalih pominje se prodaja ruskom Gaspromu preostalih 50 odsto akcija belurskog monopoliste na transportu gasa, Beltransgaza.

Inače, u Belorusiji je počela sa radom misija MMF koja će ispitati stanje ekonomije te zemlje, razmotriti mere vlade i Narodne banke na stabilizaciji domaćeg deviznog tržišta, i odrediti mogućnosti za pružanje podrške makroekonomskoj politici. MMF je 2009.-2010. godine odobrio Belorusiji kredit od 3,5 milijardi dolara.

Fond je ranije pozvao beloruske vlasti na veću fleksibilnost kursa, smanjenje državnih troškova i subvencionisanih kredita na račun banaka. MMF je takođe kritikovao predizborni rast zarada u Belorusiji krajem prošle godine, smatrajući ga za jedan od najvećih uzročnika valutne krize u toj zemlji.

Belorusija je u najvećoj krizi posle sloma SSSR. Narodna banka je prošle sedmice gotovo prepolovila vrednost beloruske rublje u odnosu na dolar, što je izazvalo paniku širom zemlje.

Od januara do aprila inflacija je dostigla 11 procenata prema 10-procentnom povećanju u celoj prošlog godini. Belorusko ministarstvo za ekonomiju ovogodišnju inflaciju očekuju na nivou od 33-39 odsto.

Devalvirajući rublju, Narodna banka je uvela stroga ograničenja za kolebanje kursa što je praktično paralisalo poslovanje na međubankardskom tržištu.

Istovremeno, građani danima čekaju u redovima za namirnice i pred bankama da bi kupili dolare ili evre u očajničkom pokušaju da sačuvaju svoje ušteđevine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.