Bela kuća upozorava Rusiju na posledice

Izvor: B92, 17.Jul.2023, 18:22

Bela kuća upozorava Rusiju na posledice

Bela kuća je upozorila da će odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o transportu žitarica kroz Crno more uvećati nesigurnost snabdevanja hranom.

Takođe ističe da će to naneti štetu milionima ugroženih ljudi, pa je pozvala Moskvu da odmah poništi svoju odluku.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Adam Hodž dodao je da je pomenuta inicijativa bila ključna za snižavanje cena hrane širom sveta, koje su naglo porasle "kao rezultat ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << invazije na Ukrajinu“, preneo je Si-En-En.

Sporazum, koji je postignut uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija u julu 2022, ističe danas popodne, a omogućavao je Ukrajini da izvozi žito iz svojih luka i bezbedno prođe kroz Crno more, do bosforskog moreuza u Turskoj.

"Više od polovine od 32 miliona metričkih tona žitarica i prehrambenih proizvoda isporučenih uz pomoć Crnomorske inicijative otišlo je u zemlje u razvoju, uključujući neke od najnebezbednijih regiona na svetu", rekao je Hodž. Dodao je da je svaka pošiljka u okviru "sporazuma doprinela smanjenju poteškoća u najsiromašnijim zemljama sveta, jer transport žitarica na svetska tržišta snižava cene hrane za sve".

Si-En-En navodi da je stopa izvoza ostvarenog u okviru sporazuma počela da opada poslednjih meseci i da podaci UN pokazuju da su maj i jun bili dva meseca sa najmanje izvezenih metričkih tona od avgusta 2022.

"Sprečavanje da ovo žito stigne na tržišta naškodiće ljudima širom sveta, i zaista, već vidimo skok globalnih cena pšenice kao rezultat toga što je Rusija suspendovala svoje učešće u inicijativi", dodao je Hodž i pozvao vladu Rusije da odmah poništi svoju odluku.

Raskid sporazuma o transportu žita kroz Crno more znači povlačenje garancija za bezbednost plovidbe, kao i sužavanje pomorskog humanitarnog koridora i zatvaranje zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Naglašeno je da će ''bez učešća Rusije, Crnomorska inicijativa prestati da funkcioniše od sutra, 18. jula'', preneo je ruski Interaks.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je odbijanje Rusije da produži sporazum koji omogućava Ukrajini da izvozi žitarice iz svojih crnomorskih luka, "šalje lošu poruku" ostatku sveta.

"To što Rusija ne želi da produži sporazum o izvozu žitarica šalje lošu poruku ostatku sveta", rekao je Šolc tokom izlaganja na dvodnevnom samitu EU-CELAC u Briselu i ocenio da će svi razumeti šta stoji iza takve odluke, prenosi Rojters. Prema njegovim rečima, ova odluka ima mnogo veze sa činjenicom da Rusija nema osećaj odgovornost za suživot u svetu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je danas izjavio da će stotine miliona ljudi, koji se suočavaju sa glađu, platiti cenu zbog odluke Rusije da suspenduje sporazum o žitu.

"Cenu će platiti stotine miliona ljudi koji se suočavaju sa glađu i potrošači koji se suočavaju sa globalnom krizom vezanom za troškove života", napisao je Gutereš na Tviteru. On je naveo da duboko žali zbog odluke Moskve da obustavi sprovođenje Crnomorske inicijative, za koju kaže da je bila spas za globalnu bezbednost hrane u svetu punom problema.

Gutereš je, odgovarajući na pitanja novinara, signalizirao da povlačenje Rusije podrazumeva i raskin dogovora Ujedinjenih nacija i Moskve o olakšanom izvozu žitarica i đubriva iz Rusije.

"Današnja odluka Ruske Federacije zadaće udarac ljudima koji su u nevolji širom sveta", poručio je Gutereš, prenosi Rojters.

Ranije danas Rusija je obustavila učešće u sporazumu o izvozu žitarica Crnim morem, navodeći da raskid sporazuma nije povezan sa noćašnjim napadom na Krimski most. Nešto kasnije, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski saopštio je da je odluka o raskidu sporazuma o žitu konačna.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova danas je pozvalo Rusiju da prestane sa ucenama vezanim za suspenziju sporazuma o žitu.

"Rusija mora da prestane sa ucenama koje se tiču sigurnosti hrane na svetskom nivou i da preispita svoju odluku", poručuje se u saopštenju, prenosi Rojters.

Naglašava se da Francuska osuđuje rusku suspenziju učešća u crnomorskoj inicijativi.

"Rusija je u potpunosti odgovorna za blokadu plovidbe na ovom pomorskom putu i nameće nezakonitu blokadu ukrajinskih luka", piše u saopštenju

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama, Dmitrij Poljanski, saopštio je danas da je odluka o raskidu sporazuma o žitu konačna.

"Da, odluka je konačna", rekao je Poljanski novinarima u Njujorku, prenosi TAS S.

Na pitanje da li će biti daljih razgovora na ovu temu, ruski diplomata je rekao: "Koliko ja znam, neće". Ranije danas Rusija je obustavila učešće u sporazumu o izvozu žitarica Crnim morem, navodeći da raskid sporazuma nije povezan sa noćašnjim napadom na Krimski most.

Iz ruskog ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da raskid sporazuma podrazumeva povlačenje garancija za bezbednost plovidbe, kao i sužavanje pomorskog humanitarnog koridora i zatvaranje zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu. Navode da će ''bez učešća Rusije, Crnomorska inicijativa prestati da funkcioniše od sutra, 18. jula'', i da je ''došlo vreme da se pokaže deklarisana solidarnost sa evropskim saveznicima Kijeva, koji mogu da izvoze ukrajinsku hranu preko kopnenih koridora''. Odluku Moskve je kritikovao veliki broj zapadnih zvaničnika, a među njima i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je poručila da "oštro osuđuje ciničan potez" Rusije, navodeći da Evropska unija radi na obezbeđivanju sigurnosti hrane za ugrožene širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.