Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barel nafte pojeftinio šest dolara

Sirovom naftom se danas na svetskim berzama trgovalo po ceni ispod 140 dolara za barel, ili oko šest dolara manje u odnosu na kraj protekle sedmice, a pojeftinjenje je posledica blagog rasta vrednosti dolara prema evru i ublažavanja opšte zabrinutosti da bi moglo da dođe do većeg poremećaja u snabdevanju.



Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u avgustu je na Njujorškoj robnoj berzi danas pala za 2,32 dolara, na 139,05 dolara za barel, dok je evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila 2,42 dolara, na 139,47 dolara po barelu, prenela je agencija AP.

Analitičari upozoravaju da je današnji pad berzanskih cena nafte verovatno samo privremena pojava.

"Pad (cena) predstavlja privremeni trend i na tržištu taj događaj vide kao dobru priliku za kupovinu", izjavio je analitičar singapurske konsultantske firme "Pervin end Gerc", Viktor Šam.

Američki trgovac i analitičar Stiven Šork je istakao da očekivanje od pre samo nekoliko dana da će sirova nafta ove sedmice poskupeti na čak 150 dolara za barel sada više ne izgleda kao "gotova stvar". Ipak, ovaj scenario je poznat od ranije - cena nafte malo padne i zatim naglo poskupi, dodao je on.

Dolar je danas, u ranoj trgovini na matičnoj deviznoj berzi u Njujorku, ojačao u odnosu na većinu drugih valuta. Od početka godine je usled upornog pada vrednosti američke valute cena nafte porasla za oko 50 odsto, a investitori su više nego ranije kupovali sirovine poput nafte kako bi se zaštitili od inflacije u vreme slabljenja "zelene novčanice".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Barel nafte pojeftinio šest dolara

Izvor: Kurir, 08.Jul.2008

LONDON, 8. jula (Tanjug-Ekos) - Sirovom naftom se danas na svetskim berzama trgovalo po ceni ispod 140 dolara za barel, ili oko šest dolara manje u odnosu na kraj protekle sedmice, a pojeftinjenje je posledica blagog rasta vrednosti dolara prema evru i ublažavanja opšte zabrinutosti da bi moglo da...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.