Banke smanjuju glavnice kredita i rata

Izvor: GdeInvestirati.com, 03.Apr.2015, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke smanjuju glavnice kredita i rata

BEOGRAD - Građanima kojima su nezakonito povećane kamatne stope ovih dana stižu obaveštenja od banaka o smanjenju i glavnice kredita i rata.

Uz obaveštenje o manjoj glavnici, idu i novi planovi otplate kredita i niže rate. Reč je o kreditima koji su odobreni pre 5. decembra 2011, kada je stupio na snagu Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Nedavna odluka Narodne banke Srbije odnosi se na sve kredite, i u evrima i u francima, gde su neosnovano primenjene >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << više kamate i obavezujuća je za sve banke koje su više naplatile novca od klijenata. One su to činile uglavnom povećavajući maržu, koja je morala da bude fiksirana.

- Stiglo mi je obaveštenje od banke u kome su mi saopštili da će mi glavnica biti smanjena za skoro četiri hiljade franaka, a dobio sam i novi plan otplate kredita, što znači da će mi i rata biti manja - kaže čitalac „Blica“ iz Beograda.

On je klijent Rajfajzen banke, a kako saznajemo, ovakva obaveštenja poslale su ili će poslati i Komercijalna banka, Eurobanka, Hipo Alpe-Adrija, Unikredit...

- Svi klijenti će dobiti na kućnu adresu obaveštenje o primeni odluke NBS, zatim ponudu koja sadrži sva četiri modela za kredite u francima, kao i planove otplate za svaki model pojedinačno, kako bi posle upoređivanja ponuda mogli da se odluče za ono što im odgovara. Dobiće i nove planove otplate kredita utvrđene nakon smanjivanja glavnice - kažu u Unikredit banci.

Dosad, zbog neopravdano podizanih kamata, podignuto je više od 1.500 tužbi za povraćaj nezakonito naplaćenog novca, a osim prvostepenih, doneto je i 15 pravosnažnih presuda.

- Tamo gde su građani tražili pravdu preko suda, u slučaju pravosnažnih presuda dobili su novac u gotovini i pripadajuću zateznu kamatu. Reč je o sumama od tri hiljade do pet hiljada evra. Banke su jednostrano i nezakonito dizale kamate i kod kredita u francima i u evrima, s tim da su veće razlike kod švajcaraca - ističe Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“.

U Erste banci kažu da su za sve klijente zadužene u francima pripremili pojedinačne ponude za sva četiri modela olakšica u otplati, koje će dobiti na kućnu adresu. Nakon toga, klijenti će u filijali u kojoj im je odobren kredit moći sa savetnikom da razmotre opcije kako bi se odlučili koja im najviše odgovora. Rok da prihvate neki od modela je 15. jul.

U svim slučajevima gde je banka menjala kamatu, a nije smela, klijenti po odluci NBS moraju da dobiju obaveštenja o smanjenju glavnice i nove planove otplate sa nižim ratama.

Dugalić: Ni reč o kreditu

- Ne želim više da govorim o mom materijalnom statusu i odnosu sa bankom - kratko je rekao glumac Nebojša Dugalić na pitanje „Blica“ da li je dobio od banke, u kojoj ima stambeni kredit u francima, obaveštenje o modelima olakšice.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Povezane vesti

Banke smanjuju nezakonito povećane kamate

Izvor: Radio 021, 03.Apr.2015

Građanima kojima su nezakonito povećane kamatne stope ovih dana stižu obaveštenja od banaka o smanjenju i glavnice kredita i rata...Uz obaveštenje o manjoj glavnici, idu i novi planovi otplate kredita i niže rate. Reč je o kreditima koji su odobreni pre 5. decembra 2011, kada je stupio na snagu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.