Izvor: Blic, 15.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke da istaknu cenu kredita

Banke da istaknu cenu kredita

Sve banke u Srbiji od danas moraju da na isti način prikazuju efektivnu kamatnu stopu, odnosno da jasno i uočljivo iskažu ukupnu cenu kredita koji odobravaju i štednje koje primaju. Od 1. aprila, kako najavljuju iz Narodne banke Srbije, počeće kontrola banaka da li primenjuju ovu odluku.

Banke će biti u obavezi da kroz jedinstveno obračunatu efektivnu kamatnu stopu iskažu ukupnu cenu kredita koje odobravaju, odnosno depozita koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << primaju. Na taj način njihovi klijenti imaće mogućnost da uporede i na osnovu toga odluče se za banku sa kojom će sklapati ugovorni, odnosno poslovni odnos.

U svakoj ponudi banke će, bez obzira na to da li je reč o kreditu koji se odobrava ili polaganju štednje, morati da prikažu i visinu nominalne kamatne stope na kredit, iznos naknada i provizija koje obračunavaju u postupku odobravanja kredita, odnosno polaganja štednje. Takođe, i iznos troškova koji mogu da nastanu tokom realizacije ugovora, kao i kriterijume za indeksiranje, odnosno za revalorizaciju kredita ili depozita ističu u NBS.

Obračunata efektivna kamatna stopa moraće pregledno i vidljivo da bude istaknuta u postorijama banke, kao i prilikom oglašavanjima u medijima, a kada klijent to zatraži i u pismenoj formi. Banke će imati obavezu i da u ugovorima o kreditu ili depozitima iskažu kamatu, ali i da klijenta revnosno izveštavaju o elementima koji mogu da utiču na njenu promenu.

- Prikazivanjem efektivne kamatne stope kredita i štednje zapravo videće se kakva je prava ponuda banaka i što je najvažnije one će moći da se upoređuju. Više neće moći da postoje skriveni troškovi, a među bankama imaćemo lojalnu konkurenciju. U zavisnosti od tržišta, na kraju ćemo videti da li će banke kako bi bile konkurentnije snižavati troškove - kaže Bojan Stanivuković, generalni direktor Nacionalne štedionice. Danijela Nišavić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.